İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (TAKASBANK), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) iş birliğinde üniversite öğrencilerine yönelik bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması”na 106 üniversiteden çok sayıda öğrenci katıldı. 23 Ekim 2023 – 21 Mayıs 2024 tarihlerinde sanal ortamda gerçekleşen yarışmada, yatırım fonlarından oluşan portföyden en yüksek getiriyi elde eden ilk üç öğrenci, toplam 80 bin TL tutarında ödül kazandı.
İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (TAKASBANK), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) iş birliğiyle üniversiteli gençleri yatırım fonları ve sermaye piyasalarında uzun vadeli tasarruf ve yatırıma yönlendirmek amacıyla yürütülen “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması” sonuçlandı. Sermaye piyasaları ve yatırım fonlarına yönelik pratik bilgiler sunan yarışmaya, 18 – 26 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri katıldı. 23 Ekim 2023’te başlayan ve 21 Mayıs 2024’te sona eren Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’na katılan üniversite öğrencileri, sekiz ay boyunca sanal ortamda oluşturdukları portföylerini yönetti. Yarışma boyunca en yüksek getiriyi sağlayarak birinci olan Kayseri Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri bölümünden Yusuf İsa Bağcı, 40 bin TL’lik büyük ödülün sahibi oldu. Yarışmayı en yüksek ikinci getiri ile tamamlayan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü öğrencisi Berkay Aydın, 25 bin TL’lik ödülü kazanırken, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Fatih Küçük ise yarışmanın üçüncüsü olarak toplam 15 bin TL’lik nakit ödüle hak kazandı.
Yarışmanın teknik altyapısı TEFAS’tan…
Üniversite öğrencilerini uzun vadeli yatırıma yönlendirmeyi, finansal okuryazarlıklarını geliştirmeyi, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun (TEFAS) kullanım yaygınlığını artırmayı ve yatırım fonları hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlayan “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması”nda üniversite öğrencilerinden sanal ortamda oluşturulan yatırım fonu portföylerini yönetmeleri istendi. Yarışmacılar, TEFAS’da işlem gören yatırım fonlarına yatırım yaparak portföylerini yönetti. Yarışmanın teknik alt yapısı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun fon sepeti kuralları çerçevesinde, TAKASBANK tarafından kurulan ve işletilen TEFAS tarafından karşılandı.
Yarışma tasarrufların yönetilmesinde önemli bir farkındalık yaratıyor
TAKASBANK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yunus Arıncı, 4. Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’nın bu sene de geleceğin yatırımcıları olan gençlerimizin katılımlarıyla başarılı bir şekilde tamamlandığını belirterek, üniversite öğrencilerinin yatırım fonlarını tanıması, portföy yönetme kabiliyetlerini arttırması, tasarruf ve yatırım tecrübesi edinmeleri ve finansal okuryazarlıklarının geliştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen yarışmanın, önemli bir farkındalık yarattığını ifade etti. Yarışmanın, üniversite öğrencilerinin farklı risk dağılımlarına sahip fonlara yatırım yapma imkânı bulmasının ve tasarruflarını etkin bir şekilde yönetme farkındalığının oluşmasına katkı sağladığını vurgulayan Arıncı, sermaye piyasalarına gençlerin gün geçtikçe artan ilgisinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Arıncı, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun, gerek Bilgilendirme Platformu (tefas.gov.tr) ve gerekse mobil uygulaması sayesinde fon yatırımcılarına, yatırımları ile ilgili seçim, analiz ve karşılaştırma yapabilme imkânı sunmaya devam ettiğinin altını çizdi.
Yatırım ekosistemini güçlendirecek etkinliklere devam…
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz ise üniversite gençliğini yatırım fonları ve sermaye piyasalarında uzun vadeli tasarruf ve yatırıma yönlendirmek amacıyla dört yıldır devam eden ve alanında önemli bir marka haline gelen “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması”na ilginin yüksek olduğunu söyledi. Yaklaşık sekiz ay süren bu yarışmaya katılan tüm öğrencilere ilgileri için teşekkür eden Karagöz, en çok getiri sağlayarak yarışmayı kazanan öğrencileri de kutladı. Karagöz, “Gençlerimizin sermaye piyasalarına yönelik ilgisini sermaye piyasalarının geleceği açısından anlamlı buluyorum. Bu tür etkinliklerle gençlerimizin sermaye piyasası okuryazarlıklarını artırmalarını hedefliyoruz. Bu yarışmamızda, önceki yarışmalarımızdan farklı olarak, fon unvan tipi sürdürülebilirlik olan yatırım fonlarına yatırım yapılmasını da zorunlu hale getirdik. Böylece gençlerimiz sürdürülebilirlik konusundaki artan farkındalıklarıyla yatırım tercihleri kanalıyla geleceği nasıl sürdürülebilir kılacakları konusunda deneyim yaşadılar” diye konuştu. TSPB’nin finans sektörünün en kapsayıcı meslek örgütü olduğunu vurgulayan Karagöz, “Birlik olarak, sektörümüze güçlü katma değer sağlayan etkinliklerimizi önümüzdeki dönemde de artırarak sürdüreceğiz. ‘Yatırımcının korunması ve bilgilendirilmesi’ yeni dönemde de odağımız olacak. Finansal okuryazarlığı ve sermaye piyasaları okuryazarlığı başta yatırımcılarımız olmak üzere toplumumuzun geneline yaymak, sermaye piyasalarımızın büyümesi ve derinleşmesini sağlamak, yatırım ekosistemimizi güçlendirmek için faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz” diye konuştu.
Gençlerin ve kadınların sermaye piyasalarına ilgisi artıyor
Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısının 8.5 milyon seviyelerine ulaştığına dikkat çeken Karagöz, “Ülkemizdeki sermaye piyasalarına yönelik ilgi her geçen gün artıyor. Bugün her 10 kişiden birinin pay senedi yatırımcısı olduğunu görüyoruz. Pay senedi yerli bireysel yatırımcıların önemli bir kısmını ise 34 yaş altı gençlerimiz oluşturuyor. 2024 Mart ayı itibarıyla, yerli bireysel pay senedi yatırımcılarının, yüzde 41’i 34 yaş altı gençlerimizden oluşuyor. 2021 yılı sonundan itibaren baktığımızda ise yerli bireysel pay senedi yatırımcı sayısındaki yaklaşık 5.8 milyon kişilik artışın 2.6 milyonunu 34 yaş altı gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerin yatırıma ve sermaye piyasalarına olan ilgisi geleceğe daha güvenle ve güçlü bakmamızı sağlıyor” dedi. Gençlerin yanı sıra, kadınların da sermaye piyasasına katılımının artmasıyla son yıllarda yatırımcı profilinde yaşanan değişimi önemli bir fırsat olarak gördüklerinin altını çizen Karagöz, “2019 yılı sonunda yerli bireysel pay senedi yatırımcılarının yalnızca yüzde 23’ü kadın iken, 2023 yılı sonunda bu oran 13 puan artarak yüzde 36’ya çıktı. Böylelikle kadın yatırımcı sayısı 2.7 milyona ulaştı. Kadın yatırımcılar yerli bireysel yatırımcı portföyünün yüzde 18’ini ellerinde tutuyor. Bu ilgiyi sürdürülebilir kılmak Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olarak gelecek dönemde başlıca görevimiz olacak” dedi.
Genç yatırımcıların da ilgisi ile yatırım fonu yatırımcı sayısı 5 milyonun üzerinde
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral da yatırım fonu yatırımcı sayısının 5 milyonun üzerine çıktığını belirterek, yatırımcıların uzun vadeli yatırıma yönelmelerinin fon kurucusu ve/veya yöneticisi olan kurumsal yatırımcılara ilginin gün geçtikçe arttığının göstergesi olduğunu anımsatarak, bu ilginin mutluluk veren bir gelişme olduğunu ifade etti. Oral, “Yatırım fonlarına yatırım yapan 34 yaş altı genç yatırımcıların toplam yatırımcıların yüzde 22’sine ulaştığını görüyoruz. 2021 yılının Mayıs ayından bugüne bakıldığında yatırım fonlarına yatırım yapan yatırımcı sayısı 1 milyon 750 bin kişi arttı. Bunun, 442 binini 34 yaş altı genç yatırımcılar oluşturmaktadır” dedi.
“Sürdürülebilirlik” ve “Yeşil Ekonomi” konularına yatırımın önemi hızla artıyor
Yatırımcıların, yatırım tercihlerinde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümü dikkate aldıklarını belirten Oral, “2021 yılının Haziran ayında sadece 1.2 milyar TL sürdürülebilirlik fonu büyüklüğü varken, Haziran 2024 itibarıyla yaklaşık 12 milyara TL’ye ulaşmıştır, bu da fon yatırımcılarımızın yatırım yaparken sürdürülebilir ve çevre konularını da dikkate almaya başladığını göstermektedir” dedi. Sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve yeşil ekonomi konularının öneminin hızla arttığını vurgulayan Oral, yarışmada “Sürdürülebilirlik temalı fonlara yatırım yapılmasını zorunlu hale getirdik, böylece yarışmaya katılan gençlerin geleceklerini nasıl sürdürülebilir planlayacakları konusunda farkındalıklarının önemli ölçüde arttığına inanıyoruz. Öğrenciler gün geçtikçe önemi artan çevre, sürdürülebilirlik ve etki yatırımları temaları ve bu temalara yatırım yapan fonları tanıyacaklar ve bu şekilde daha çevreci yatırım yapıp geleceğimize katkıda bulunabilecekler” dedi.
Bu yarışma ile üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlıklarının da artmasını ve gelecek yaşamlarında yatırım fonları aracılığı ile uzun vadeli tasarruf yapmalarını desteklediklerini belirten Oral, “Böylece artacak tasarruf oranı ülkemiz ekonomisinin ihtiyaç duymuş olduğu uzun vadeli sürdürülebilir büyümeyi de destekleyecektir” diye konuştu.
Yarışmaya 18 – 26 yaş aralığında öğrenciler katıldı
Katılımın ücretsiz olduğu “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması”na Türkiye’de yerleşik bir üniversitede ön lisans veya lisansa kayıtlı 18 – 26 yaş aralığındaki öğrenciler katıldı. Kayıtlar; IOS veya Android cihazlar üzerinden “Altın Yumurta Fon Sepetim” mobil uygulaması indirilerek yapıldı.