Tarih: 20.10.2023 17:28

Uyuz İlacının Karşılanması İçin Kampanya Başlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

Artan uyuz vakaları için Sağlık Bakanlığı harekete geçmeli

 

Uyuz hastalığıyla 9 aydır mücadele eden Barış K. adlı vatandaş  ‘ivermektin’ etken maddeli ilacın SGK tarafından karşılanması talebiyle Change.org platformu üzerinden imza kampanyası başlattı. Sağlık Bakanlığı’nın artan uyuz vakalarıyla mücadelede daha etkin bir rol üstlenmesini ve ihtiyaç sahibi hastaların tedaviye erişiminin kolaylaşmasını hedefleyen kampanya bir hafta içinde 7.000 imzaya ulaştı.

Benim başıma gelmez demeyin

Teşhis dahil pek çok aşamada zorlandığını belirten Barış K. bu süreçte birçok farklı yöntem ve ilaç denediğini belirtti. Etkili olduğu bilinen ‘ivermektin’ etken maddeli ilacın 20 tabletlik bir kutusunun 819 TL olduğunu, ancak SGK tarafından ödenmediğini söyledi. Barış K., “İnsanın başına gelmediği müddetçe nasıl bir illet olduğunu asla anlayamayacağı bir hastalık. Kaşınmaktan her yerim yara içinde. Birine bulaşması korkusundan sosyal hayatım sıfıra indi. Bu süreçte fark ettim ki birçok insan benimle aynı sorunu yaşıyor.” diye belirtti.

Salgın bir hastalığa dönüşmeden Bakanlık gerekli önlemleri alsın

Kampanyanın sosyal medyada ve platformda paylaşılmasının ardından onlarca vatandaş yakın zamanda uyuz hastalıklarıyla ilgili yaşadığı zor deneyimleri paylaştı. Kampanya sayfasında yapılan yorumlarda, okullarda her hafta yeni bir vaka ile karşılaşıldığı belirtilirken Çukurova Bölgesi’nden bir kullanıcı bölgede uyuz hastalığı bulaşmış pek çok kişiye tanık olduklarına dikkat çekti. Platformdan ve sosyal medya yorumlarından “Salgın bir hastalığa dönüşmeden devlet ilacın bedeline gerekli katkıyı yapsın” çağrısı yapıldı. 

Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde uyuz, Sarcoptes scabiei var. hominis adı verilen, gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen uyuz böceklerinin, insan derisini istila ederek ve deride tüneller açarak neden olduğu bir hastalık olarak tanımlanıyor.  Genellikle hasta olan biriyle doğrudan ve 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla bulaşabildiği, ilk yakalanmada belirtilerin başlamasının 2-6 hafta kadar sürebiliği açıklanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —