ALMANYA’DA ATİAD ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ

ALMANYA’DA ATİAD ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ

ALMANYA’DA ATİAD ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ

                                                                                                     

İMAMOĞLU’NDAN AVRUPA’YA VE HÜKÜMETE ‘MÜLTECİ’ ELEŞTİRİSİ: 16 MİLYON RESMİ NÜFUSUN YÜZDE 17-18’İ MÜLTECİ. BÖYLE BİR ARTIŞ MÜLTECİYE DE HAKSIZLIK, İSTANBULLUYA DA HAKSIZLIK

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’nın Düsseldorf kentinde, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıda İmamoğlu’na, Türkiye’nin ve dünyanın mülteci sorunu hakkındaki görüşleri soruldu. Sorunun kaynağında ve çözümsüzlüğünde Avrupa’nın ve hükümetin yanlış politikalarının yattığını vurgulayan İmamoğlu, ”Mülteci meselesinin Avrupa'dan şöyle izlediğinizi görüyorum. ‘Türkiye, bu konuda duvar olsun. Oradan geçmesin de ne olursa olsun.’ Bir; insani değil mülteciler adına. İki; Türkiye, böyle bir ülke değil. Hiçbir ülke böyle olamaz. Hiçbir ülkeyi böyle bir haksızlığa tabi tutamayız. Mülteci meselesi, evrensel bir sorundur, global bir sorundur. Kaynağı açlık olabilir, susuzluk olabilir, iklim krizi olabilir. Daha kötüsü, savaş olabilir. Böyle bir ortamda göç eden insanları, ‘Barışı nasıl oraya getirebiliriz’ ya da ‘Suyu nasıl oraya getirebiliriz’ ya da ‘Açlığı orada nasıl sona erdirebiliriz’ diye düşünmek zorunda olan ülkeler iken, ne yazık ki Türkiye'yi, ‘Şu kadar para verelim ve mültecileri orada tutun’ pazarlığı yapılan ülke haline getirdiniz. Ve bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümeti, kötü sınav vermiştir. Meseleye bu seviyede tutarak, mültecilerin gelişini alkışlamış ve alkışlattırmıştır. Bu olmaz. 2,5 milyona yakın mülteci var İstanbul'da. Bir anda. Yani 10 senelik faturadan bahsediyoruz. 10 senede 2,5 milyon ne demek biliyor musunuz? 16 milyon resmi nüfusun neredeyse yüzde 17-18’i demek. Böyle bir artış olamaz. Doğru değil. Mülteciye de haksızlık, İstanbulluya da haksızlık” yanıtını verdi. 

 

 

DÜSSELDORF / ALMANYA 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’nın Düsseldorf kentinde, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) üyeleriyle bir araya geldi. Bir Türk girişimcinin restoranında gerçekleştirilen toplantıda, sırasıyla; ATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Sarıyar, Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. 

 

“BEYİN GÖÇÜNÜN ÜZÜCÜ VE GURUR VERİCİ TARAFLARI VAR”

 

Türkiye’den dünyanın farklı ülkelerine yaşanan beyin göçüyle ilgili görüşlerini paylaşan İmamoğlu, “Bu beyin göçünün bizi üzen tarafı var. Şöyle üzüyor aslında. Eğer hak ettiği değeri bulamadığı ya da hak ettiği bir biçimde kendini gösterecek ortamı yakalayamadığı bir şekilde ülkeyi terk eden bir beyin göçü var ise, bu bizi mutsuz eder. Ve şu anda yoğun bir biçimde böyle bir dönemi yaşayan durumdayız” ifadelerini kullandı. “Ama Türkiye'den bizim insanlarımız, milletimiz yurt dışına gitmeyecek diye bir kaide olmaz, olamaz” diyen İmamoğlu, “Kaldı ki buna ihtiyacımız da var. Böylesi göçler olur ve ‘ülkemizin diasporası’ diye tarifleyeceğimiz, ülkemizin marifetli insanlarının başka ülkelerde başarılar elde etmesi ama iş dünyası olarak ama bilim dünyası ama akademik dünya kavramıyla ama kültürde, sanatta, sporda başarı elde etmesi elbette bizi hem gururlandırır hem de globalleşen bir dünyada bizleri son derece mutlu eder” şeklinde konuştu. 

 

“BU FIRSATI NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ..?”

 

Dünya üzerinde yaşanan savaşlar ve çatışmalı ortamalar nedeniyle düzensiz bir mülteci akınının da yaşandığına dikkat çeken İmamoğlu, Türkiye’nin yaşanan bu olumsuz durumdan en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğinin altını çizdi. Türkiye’den Almanya’ya yaşanan göçle bugünkü mülteci sorununun aynı kapsamda değerlendirilemeyeceğine vurgu yapan İmamoğlu, “Bu bağlamda, ülkemizin bu sorununa hem temas ederken hem de sizlerin göç hikayesinin ne denli başarılara evrildiğini de bir iş dünyası anında burada görmekten son derece mutluyum” dedi. Kendi ailesinde benzer hikayeler olduğunu aktaran İmamoğlu, yaşanan sürecin Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ilişkilere de olumlu yansımalarının olduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere ve ithalat-ihracatla ilgili özet bilgilere de konuşmasında yer veren İmamoğlu, “Bugün özellikle bütün dünyada, küresel bir ekonomik sıkıntı var. Ancak tabii bu anlamda zorlukları konuştuğumuz kadar, bu durumun fırsatları da doğurabileceğini, iş dünyası temsilcileri olarak sizler çok iyi biliyorsunuz. Bu anlamda biz bu fırsatı nasıl değerlendirebiliriz ve ülkemizin ticaretini nasıl daha fazla yukarıya tırmandırabiliriz; bunu önemsiyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu. 

 

“ALMANYA’NIN BEKLENTİLERİNE BAKTIĞIMIZDA…”

 

İBB’nin hem bütçe olarak hem çalışan insan sayısı olarak Türkiye’nin çok önemli kamu kurumlarından biri olduğunu belirten İmamoğlu, özetle şunları söyledi: 

 

“Bir başka boyutu; bu çağ, artık şehirlerin çağı. Dolayısıyla İstanbul, küresel eksende de önemli bir şehir. Ülkemizin en önemli şehri. Lokomotif olan bu şehrimizin attığı her adımın, ülkemize fayda sağlaması konusunda özenli davranışlarda bulunuyoruz. Bu anlamda hem İstanbul ölçeğinde yaptıklarımızın hem dünya ölçeğinde kurduğumuz ilişkilerin, ülkemizin ekonomisine katkı sunmasını son derece önemseyen bir boyuttayız. Tabii bu anlamda, Türk-Alman iş dünyasına dönük güçlü yanlarından faydalanabilecek ortamların var olması adına da İstanbul olarak sorumluluk almaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Almanya’nın beklentilerine baktığımızda; inovasyon, teknoloji transferi ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda ortak projelerin çok öne çıkabileceğini görüyoruz. İki ülke arasında potansiyeli daha da geliştirmek için, her alanda birlikte çalışmalıyız.”

 

“İSTANBUL’DA İŞ DÜNYASIYLA İLİŞKİLERİ BAŞKA BİR SEVİYEYE TAŞIDIK”

 

“İstanbul'da özellikle geçtiğimiz 5 yılda, iş dünyasıyla ilişkileri resmi boyutuyla ama aynı zamanda dinamik boyutuyla da başka bir seviyeye taşıdık. Yakın ve katılımcı bir ilişki sürdürüyoruz. İstanbul'un her konusunu iş dünyasıyla paylaşan mekanizmalarımız var. Sadece kurumumuzun yöneticilerinden bahsetmiyorum. Bu anlamda İstanbul Planlama Ajansı'nı (İPA), İstanbul'umuz adına iş birliği noktasında önemli bir kurum olarak oluşturduk. Çok etkin, ses getiren, dünya ölçeğinde de kentlerle ilişki kuran olağanüstü bir kurum haline gelmiştir İPA. Yine bu kurumumuzun içerisinde kurduğumuz Sanayi ve Ticaret Platformu, özellikle İstanbul'da sanayi ve ticari faaliyetler gösteren kurum ve kuruluşlarla, onların üst çatılarıyla, organize sanayi bölgeleriyle, iş dünyası dernekleriyle, yapılarıyla çok etkin bir ilişkiyle her derdine, her sorununa muhatap olan ve onunla iş birliği içerisinde çözüm üretme gayreti içerisinde olan bir yapıyı kurduk. Yerel yönetimle iş dünyasını birlikte hareket edebilir hale getirdik. Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin ve özellikle maalesef coğrafyamızın yakın çevresinde yaşanan savaşların, iklim krizinin yaşattığı birtakım sorunların farkında olan bir yönetimiz. AB standartlarına ulaşma konusunda etkin gayreti gösteren bir belediyeyiz.”

 

“AVRUPA BİRLİĞİ YOLCULUĞU, TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR KONUDUR”

 

“Avrupa Birliği yolculuğu, Türkiye için önemli bir konudur. On yıllarca mücadelesinin verildiğini, belki de en yakın, en sıkı şekliyle takip eden heyet, sizlersiniz. Ama arzu ettiğimiz seviyeye gelmemiştir. Ben, iki boyutuyla bu süreci önemsiyorum. Özellikle AB ilişkilerinin devam edebilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi, üyelik sürecinin uğramış olduğu sıkıntıya rağmen, AB’nin ortaya koyduğu bir kısım kriterlerin ülkemiz faydasına, lehine kullanılması ve bu konuda atılacak adımların ülke insanının mutluluğu açısından önemli olduğunu düşünenlerdenim. Bu kapsamda ilişkilerin normalleşmesi ve diyaloğun mutlaka seviyeli ve saygın bir biçimde ilerlemesi konusunda adımların atılmasını, Türkiye'miz adına önemsiyorum. Tabii bu yönüyle, özellikle merkezi yönetim tarafından alınacak önemli kararlar şart. İstihdamın dönüşümü, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm; bizim anahtar kelimelerimiz olmalı. Zira bunlar olmadığı takdirde Avrupa Birliği'yle, Avrupa Birliği ülkeleri ve oradaki kurum ve kuruluşlarla ilişki yönetme şansımızın kalmayacağını hepimiz biliyoruz.”

 

“İBB, LOKOMOTİF VE ETKİLİ BİR KURUM”

 

“İstanbul'un bir deprem kenti olduğu kabulüyle yola çıkarak, özellikle İstanbul'umuzu dayanıklı bir şehir haline getirme hususunda da güçlü bir ekonomi büyüme içinde olmak zorunluluğumuz var. Bu anlam İstanbul'umuzun her türlü riske karşı dayanıklı hale gelmesi konusunda da önemli adımlar atmamız gerektiğini biliyoruz. Hem yerel yönetim olarak üzerimize düşenler var hem merkezi idaremizden beklentilerimiz var. Bu anlamda biz, ilerleyen zaman diliminde, dediğim bu boyutlarıyla her konuyu ele alan bir kent yönetimi olarak yurt içindeki birtakım hususları takip ederken, bir başka boyutuyla Türkiye-Almanya ekonomik ilişkilerinin daha da ilerleyebilmesi, AB kurumlarıyla uyum ve entegrasyonun güçlü bir yol haritası ve Gümrük Birliği’nin güncellenebilmesinin önemli olduğunu düşünüyor ve bu konularda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni lokomotif ve etkili bir kurum olarak görüyoruz.”

 

“KENDİMİZİ VE İBB’Yİ BİR NEFER GÖRDÜĞÜMÜZÜ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTERİM”

 

“İBB, bu ve buna benzer toplantıların bir parçası olacak ve sizlerle birlikte düşünmeye, sizlerle iş birliği kurmaya, sadece Almanya için değil tabii, Avrupa'nın bütün ülkeleriyle bu anlamda etkili bir süreci yöneteceğini sizlerle paylaşmak isterim. Birlikte çalışarak, karşılıklı yarar sağlayacak projeleri hayata geçirerek, ülkemizin her yerde, dünyanın her noktasında en üstün şekliyle, en yakışan şekliyle, bilimin ışığında, aklın ışığında ve asla o yolculuktan sapmadan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin evrensel değerlerle yan yana, gururla tuttuğumuz ilkelerinden de sapmadan, güçlü bir yol yürümesini sağlamak konusunda kendimizi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni bir nefer gördüğümüzü sizlerle paylaşmak isterim. Sizlerin başarısı, bizi, Türkiye'de mutlu eder. Başı dik insanlarımız olmanızı hep istiyoruz ve isteriz. Elbette ana vatanımız Türkiye'miz, hepimizin gözünün nuru, hayatının yaşam kaynağı. Bunu biliyoruz. Ama dünya insanı olmak, dünyanın her yerinde hak ettiği bir biçimde, ülkesini ve milletini temsil edebilmek de ayrı bir gurur vesilesi. Bu bağlamda hayatımız boyunca bu gururu hisseden insanlar olmanızı diliyorum. Elbette bizler de sizlerle gurur duyuyoruz. Yolunuz açık olsun. Başarılarınız daim olsun.”

 

KURBAN BAYRAMI VE MİLLİ TAKIM MESAJLARI

 

“Kurban Bayramı'nızı tebrik ediyorum. Kurban Bayramı'nda bize ikinci bayramı yaşatan Milli Takımımızı tebrik ediyorum. Ben de maçtaydım ve çok gururlandık. Dünyada elbette iş dünyası, ekonomik başarı çok önemli. Dimdik ayakta durabilmemiz için çok önemli bir hat. Ama dünyada itibarı en fazla yükselten başarılar; kültür, sanat, spor alanlarında başarılar. Bunlar, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini de gösteren başarılar. Bu bağlamda İstanbul'umuz adına, sporda iyi adımlar atma gayreti içerisindeyiz. 2027 Avrupa Oyunları’nı İstanbul'da yapacağız. İnşallah hepinizi, Avrupa Oyunları’nın ev sahibi olarak, İstanbul'a davet ediyoruz şimdiden. Ve 2036 Olimpiyat Oyunları’nın ev sahibi olması noktasında da İstanbul'umuz için 3 yıl önce talip olduğumuzun adımını attık. Ve bu adımı, adım adım takip ediyoruz. Paris Olimpiyatları'nda şehrimizi gidip anlatacağız ve ne kadar güçlü bir aday olduğumuzu, iki kıtayı birleştiren İstanbul'un olimpiyata ev sahipliği yapmadığı takdirde, olimpiyat ruhunun eksik olacağını… Ki bunu toplantılarda defalarca onlarla paylaştım. Yine paylaşmaya devam edeceğim.”

 

AVRUPA OYUNLARI VE OLİMPİYAT MESAJLARI

 

“Bu tarihi başarıyı göstererek, inşallah 2036’da sizlerle birlikte, -inşallah Allah sağlık, sıhhat versin hepimize- öyle bir dönemde İstanbul'da güçlü bir olimpiyata ev sahipliğini de hep beraber başarırız. Sporun yanı sıra kültürde de sanatta da üstün başarılarıyla itibarlı bir geleceğe milletimizi taşırız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzüncü yılının içerisindeyiz. Bu yüzyılda güçlü adımları atabilmek ve yolculuğu kurabilmek adına, ben, attığımız her adımın, önümüzdeki 29 Ekim'e kadar, o ilk yüzyılın ilk günlerinde, ilk aylarında atılan temellerin bir benzeri olmasını, aydınlık ve pırıl pırıl, çağdaş bir geleceğe milletimizi müreffeh bir toplum yapabilme adına güçlü adımları atmaya hepimizin vesile olmasını diliyorum ve bu hepimizin boynunun borcudur. Milletimize olan, devletimize olan, birbirinden ayrılmaz 86 milyon yurttaşımızın bir milimetrekaresini bile asla ve asla yok sayamayacağımız cennet vatanımızın birlik ve bütünlüğü için, hep beraber çalışmak zorunda olduğumuzun ifadesini yaparak hepinize teşekkür ediyorum.” 

 

MÜLTECİ SORUSUNA YANIT: “MÜLTECİ MESELESİ, EVRENSEL BİR SORUNDUR”

 

İmamoğlu, konuşmasının ardından ATİAD üyelerinden gelen birbirinden farklı konulardaki soruları yanıtladı. İmamoğlu, mültecilerle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: 

 

“Fransa’da, Nice'de 2015’te bir toplantıya katıldım. Ve mülteci akını çok yüksek seviyede devam ediyordu Türkiye'ye. Bir konuşma yaptım Eurocities’in bir toplantısında. Kalktım şunu söyledim. Avrupa'nın önemli kentlerinin temsilcileri oradaydı. Dedim ki, ‘Bakın; mülteci meselesini Avrupa'dan şöyle izlediğinizi görüyorum. ‘Türkiye, bu konuda duvar olsun. Oradan geçmesin de ne olursa olsun.’ Bir; insani değil mülteciler adına. İki; Türkiye, böyle bir ülke değil. Hiçbir ülke böyle olamaz. Hiçbir ülkeyi böyle bir haksızlığa tabi tutamayız. Mülteci meselesi, evrensel bir sorundur, global bir sorundur. Kaynağı açlık olabilir, susuzluk olabilir, iklim krizi olabilir. Daha kötüsü, savaş olabilir. Böyle bir ortamda göç eden insanları, ‘Barışı nasıl oraya getirebiliriz’ ya da ‘Suyu nasıl oraya getirebiliriz’ ya da ‘Açlığı orada nasıl sona erdirebiliriz’ diye düşünmek zorunda olan ülkeler iken, ne yazık ki Türkiye'yi, ‘Şu kadar para verelim ve mültecileri orada tutun’ pazarlığı yapılan ülke haline getirdiniz. Ve bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümeti, kötü sınav vermiştir. Meseleye bu seviyede tutarak, mültecilerin gelişini alkışlamış ve alkışlattırmıştır. Bu olmaz.”

 

“BÖYLE BİR ARTIŞ İSTANBULLUYA DA MÜLTECİYE DE HAKSIZLIK”

 

“2,5 milyona yakın mülteci var İstanbul'da. Bir anda. Yani 10 senelik faturadan bahsediyoruz. 10 senede 2,5 milyon ne demek biliyor musunuz? 16 milyon resmi nüfusun neredeyse yüzde 17-18’i demek. Böyle bir artış olamaz. Doğru değil. Mülteciye de haksızlık, İstanbulluya da haksızlık. Şimdi bu bir durum tespiti. Yani geçmişe dair bu durum tespitini yapmazsak, bugünün insanlarını farklı yorumlarız ve farklı yerlerde yargılarız. Ama tekrar söylüyorum; insanlık dışı tariflerle, şiddeti öne koyan anlayışla mülteci meselesini tariflemeye çalışanlara da karşıyım. Altını net çizeyim. Ama şunu da söyleyeyim: Bunu niye anlattın Nice’deki bu toplantıda? Aynen bu konuşmayı yaptım, ‘Bu yanlıştır’ diye Avrupa'daki bütün şehir belediye başkanlarının yüzüne. Kalktı o dönemde, işte iktidar partisiyle aynı partiden bir belediye başkanı, ‘Biz Osmanlı'nın torunlarıyız. Biz herkese kucak açarız. Gelirler. Haydi…’ Bir Mehter Marşı eksikti. Böyle bir konuşma yaptı. Konuşması bitti. Dedim; ‘Kardeşim sen ne diyorsun Allah aşkına ya? Sen, kendi ilçende seçim konuşması mı yaptın, Avrupalıyla bir problemin çözümüne dair teknik bir konuşma mı yaptın? Ne konuşması yaptın’ dedim.”

 

“BU, SON 10 YILIN FATURASIDIR”

 

“Meseleyi bu seviyeye evirerek, şu anda ülkemizi büyük bir sorun yumağıyla karşı karşıya bırakmıştır ve bu son 10-11-12 yılın faturasıdır. Artık ülkemizde kaç milyon düzensiz göçle gelen insan vardır, bilmiyoruz. Efendim, bunu şöyle tanımlayanlar var: ‘Bak onlar olmasaydı, tekstil sektöründe biz işçi bulamazdık, bilmem ne sektöründe işçi bulamayanlar var.’ Böyle bir tarif olabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çalışan insana ihtiyacı varsa, gider, nasıl Almanya anlaşmayla Türkiye'den, Yunanistan'dan, başka ülkelerden iş gücü talebinde bulundu; sen de gidersin, ne bileyim Türkmenistan'dan geldi, işte Afganistan’dan iş gücü talebinde bulunursun, resmi iş gücünü ülkende çalıştırırsın. İş gücünü bir ülkeye getirmenin hem evrensel hem ülke hukukunda yeri var. Bunda birtakım hafifletmeler yaparsın, farklı uygulamalar yaparsın, getirirsin. Ama Türkiye'de, gelecekte hesabını veremeyecekleri kötü bir uygulamayla, ardına kadar kapıyı açarak ve de altını çizeyim, Suriye'de veya Irak'ta başta olmak üzere, orada yaşanan birtakım karışıklıkları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dünyadaki dış ilişkilere bakışına ters bir biçimde, iç işlerine müdahale edecek şekilde yöneterek, göçü de tetiklemişiz.”

 

“BİR ÜLKENİN İÇ İŞLERİNE KARIŞAMAZSIN”

 

“Bizim, ‘Yurtta barış, cihanda barış’ felsefemizin temel duygusu nedir biliyor musunuz? Bir ülkenin iç işlerine karışamazsın. Ama orada bir yanlış var ise, evrensel hukuk çerçevesinde tepkini gösterirsin o ayrı bir şey. Kendi güvenliğiyle ilgili bir tehdit varsa, güvenlik tehdidini ortadan kaldıracak tedbirler alırsın. O ayrı bir şey. Ama biz bu çizgiyi aşarak, başka bir evrede dış politika yöneterek, yürüterek göçü de tetikleyen bir duruma getirdik ve bugün milyonlarca insanın… Bakınız; onlar da mutlu değil. Çocuk, kadın, genç, yaşlı… Onlar da mutlu değil, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere. Türkiye'miz de bu anlamda mutsuz. Şimdi bugünün dünyasında, bugünün ülkesinde, yani bugünün Türkiye'sinde bu sorunu, çok evrensel bir biçimde ele alarak, farklı platformlara taşıyarak ve altını çizerek söylüyorum; Türkiye'yi efendim Ortadoğu'yla aramızda bir duvar olsun, kalanlar orada kalsın, buraya geçmesin bize yeter. Böyle bir şey olmaz. Zaten olmadı da. Başaramazsın. Başarılamadı da yani. Aynı şekilde o mülteci akını, şimdi Avrupa'nın sokaklarında da var. İtalya'da da var, Fransa'da da var, Almanya'da da var. Bu bağlamda evrensel zemine taşıyarak, dünyanın farklı kurumlarında bu işi tartıştırarak çözüm bulmamız gereken bir konudur. Ama dediğim gibi, bir insanı konuşuyoruz. Kaldı ki; biz sokak canlısını da düşünmek zorundayız. Başka şeyi de düşünmek zorundayız. Ama insanı konuşuyoruz. Çocuğu konuşuyoruz. Kadını konuşuyoruz. Yani kolay değildir. Öyle atıp tutmakla, asıp kesmekle bu işler olmuyor.”

 

“UZUN VADELİ ÇÖZÜM GAYRETİNİ GÖSTERMEK ZORUNDA OLAN BİR MİLLETİZ”

 

“Türkiye, bu anlamda da süreci deneyimlemiş milletlerden biridir. Her ne kadar düzenli iş gücü olsa da yani Almanya'ya veya diğer ülkelere, bunu deneyimlemiş, bunun fırsatlarını da bunun sıkıntılarını da deneyimlemiş, bunun problemlerini de kazanımlarını da deneyimlemiş bir milletiz. Dolayısıyla biz, bu sorunun çözümünü bu bazda ele alıp, kısa vadeli değil, uzun vadeli çözümüne kavuşturmayı gayretle göstermek zorunda olan bir milletiz. Dilerim ve isterim ki, özellikle komşu ülkelerdeki karışıklıkların, insanın insanı kestiği, öldürdüğü ve savaştığı bir ortamdan kurtarıp, barış ve huzur içerisinde, herkesin kendi topraklarında ve huzur içerisinde yaşadığı bir ortamı var etmek, Türkiye'nin asli sorumluluklarının başında gelmektedir. Bu bağlamda ben de kendisini bu çözümü oluşturma konusunda sorumlu hisseden bir yönetici olarak görüyorum. Bu konuyu hiçbir zaman gündemimizden çıkartmadan da bu konuya her boyutta çalıştığımızı da bilmenizi istiyorum. Hem yol arkadaşlarımla hem siyasi partimizde ve diğer unsurlarıyla çalışıyoruz. Umuyorum başarıyı hep beraber kavuşuruz.”

 

“BU YÜZYIL ZOR GEÇECEK”

 

“Tabii zor bir dünya var. Gerçekten bu yüzyıl zor geçecek, kolay geçmeyecek, ekonomik anlamda, iklim krizi noktasında, savaşlar… Bakınız Ukrayna'da yaşanan savaş… Yani bir ülke karar veriyor ve saldırıyor, bir savaş çıkıyor. Büyük bir mezali bu. Daha kötüsü. Mazlum insanların öldürüldüğü yerde, seyreden bir dünya. Yani Filistin'de, Gazze'de, Filistinlilere yapılan katliamı bütün dünyanın seyrediyor olması… Bütün bunlar kötü sınavlar. Bütün bunlara karşı milletçe, aklı başında, iyi düşünceyle, doğru düşünceyle, hukuktan asla vazgeçmeden, güvenliğinden asla taviz vermeden, biz buna biraz ‘hümanist bir bakışla’ diyoruz -ki bizim topraklarımızda o tılsım var- bunu bütün dünyaya anlatarak, inşallah dünyadaki barışa ve toplumsal iyileşmeye, ekonomik iyileşmeye hep beraber katkı sunar ve çözümler buluruz.”

 

“ALMANYA, TÜRKİYE’Yİ KISKANIYOR MU”

 

İmamoğlu, “Almanya, Türkiye’yi kıskanıyor mu” şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:“Bu, kritik bir sorun. Almanlar ya da. ‘Almanlar bizi kıskanıyor mu?’ Ben tabii Almanlar arasında bir anket yaptırmadım, yani bizi kıskanıyorlar mı diye. Kesinlikle bir kere kıskanılacak bir topraklarda yaşıyoruz. Türkiye'miz cennet. Başka bir ülke. Ama biz ülkemizin, o toprakların, o cennet vatanın hak ettiği değerde bir yönetimle ya da orayı koruyan, geliştiren, dünya ölçeğinde hak ettiği yere taşıyan bir seviyeye taşıma konusunda başarılı olamadık. Bunu kabul edelim. Yani bugün 8 bin dolarlarda, 9 bin dolarlarda kişi başı milli geliri konuşuyorsak, e bizim suçumuz var yani. Yakışmıyor o topraklara. Halbuki bizim topraklarımız paranın ilk defa gezdiği topraklar, basıldığı yer. Ticaretin ilk defa yapıldığı yer. Sadece o mu? Kültürün, sanatın, dilin, yazının icat edildiği yerdeyiz biz. Doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle felsefenin, tarihte ne varsa aslında var olduğu yerde yaşıyoruz. Dünyada başka bir örneği yok.”

 

“ŞU ANDA KISKANILACAK DURUMDA DEĞİLİZ”

 

“Ama bugün 8 bin dolar, 9 bin dolar kişi başı gelir… Ya da ilk 500 üniversite arasında üniversite sokamıyorsak, bilimde, icatta ya da patentte, teknolojide, sanayide, eğitimde, kültürde, sanatta milletçe hak ettiğimiz yerde değiliz. O bakımdan, yapacak çok işimiz var. Sorumluyuz. Cumhuriyet'e sorumluyuz. Binlerce yıllık Anadolu'nun medeniyetlerine karşı sorumluyuz. Milletimize karşı sorumluyuz. Atatürk'e karşı sorumluyuz. Hayatını feda etmiş nice liderlerimiz, güzel insanlarımıza karşı sorumluyuz. O bakımdan biz, şu anda kıskanılacak durumda değiliz. Toprak parçası olarak, cennet vatanımız olarak, bütün dünyanın kıskanacağı bir yerde yaşıyoruz. Ama ne yazık ki kıskanılacak durumda değiliz. Kıskanılacak durumda ne zaman oluruz? Kişi başı gelirde Almanya'yla yarışırsak, bilimde, sanatta, kültürde yine dünyanın başka ülkeleriyle yarışacak duruma geldiğimiz zaman… Ki aslında siz onu yapabileceğimizin ispatlarısınız. Siz, daha 40-50 yıl önce, belki okuma yazma bilmeden buraya gelen. 40-50 yıl içerisinde buradaki işverenlerle yarışan, hatta onlardan daha başarılı hale gelen buradaki işletmecilikle bile böyle bir başarı elde eden bir insan topluluğuysak biz, yani bir milletsek, biz her şeyi başarabiliriz.”

 

“BİR YERLERDE EKSİĞİMİZ VAR”

 

“O bakımdan bir yerlerde eksiğimiz var. Ama siyasetinde ama idaresinde ama ülkenin birtakım hususlarında. Milletimizin birbirini sevmesi, sayması, kol kola olabilmesi kadar kolay bir şey yok. Ama biz, milletimizi ayrıştırıcı her dili kullanıyoruz. Milletimizi birbirinden uzaklaştıracak her dili kullanıyoruz. Bu ve buna benzer demokraside, hukukun üstünlüğünde, birçok konuda topraklarımızı hak ettiği yere taşıdığımız takdirde, o zaman kıskanılacak bir millet olabiliriz. Yani tabii ki dün akşam milli takımımızı herkes kıskanmıştır. O ayrı bir şey. Ama anlık sevinçler, bizi mutlu etmemeli. Kalıcı mutlulukları elde etmek zorundayız. Kalıcı ekonomik istikrarı, bilimde, sanatta, kültürde kalıcı, sürdürülebilir başarıları elde etmemiz lazım ki, o duruma gelmiş olalım.”

 

“DEVLET PLANLAMA AJANSI’NI MEVCUT YÖNETİM KAPATTI”

 

İmamoğlu, İBB kurumu İPA’nın, mevcut hükümet döneminde kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) kimi işlevlerini yerine getirip getiremeyeceği yönündeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı: 

 

“DPT diye bildiğimiz yapıyı, şu anki mevcut yönetim kapattı. Böyle bir stratejisi ülkemizin yok. Bunun yerini doldurma adına başka kavramlar, kendi mekanizmalar içerisinde yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi içerisinde kurmaya çalışsa da ne yazık ki entegrasyonu, birbiriyle olan koordinasyonu, kurumları çatı altında toplayan ve bir arada düşünmesini sağlayan yapılaşması istenilen seviyede değil, hatta çok düşük seviyede. Bu bakımdan biz, İPA’yı çok önemsiyoruz. Ve olağanüstü etkili, çok güçlü bir kampüsü var. Daha önce başkanlık lojmanı diye kullanılan büyük bir ve Atatürk Florya Ormanı'nı bir parçası olan alanda, muazzam bir kampüsü var. İnanılmaz bir veri merkezi. Aynı zamanda İstanbul'un geleceğini tartışan, konuşan bir merkez. Aynı zamanda kamuya açık, toplumla iş birliği içinde olan mekanizmaları kuran da bir merkez. Örneğin; az önce bahsettiğim Sanayi Platformumuz, İPA içerisinde bir kurum. Veya Turizm Platformu, yine İPA içerisinde bir kurum. Bu ve buna benzer, toplumla iş birliği mekanizmalarını kuran yapılar da yine İPA’nın içerisinde.”

 

“İSTANBUL'UMUZUN 1/100.000’LİK PLANI YOK. NİYE YOK?”

 

“Özellikle bu dönem, 1/100.000’lik diye tariflediğimiz üst ölçek planını, yani İstanbul'un geleceğinin tasarlanmasıyla ilgili adımı da önümüzdeki sonbaharda atarak, başlatıyoruz. İBB olarak, üzülerek ifade ediyorum ki, İstanbul kentinin 1/100.000’lik planı diye tariflenen, yani bir kenti en üst ölçekte tarifleyen, bir kent nasıl oluşur, kültür hayatı, sanat hayatı, sanayi, ticaret, turizm, doğasının korunması, yeşil alanlarının korunması, eğitim ya da ulaşım… Aklınıza gelen bütün ulusal bir unsurları tasarlayan, en üst ölçek plandır. Dünyada bu evrenseldir, 1/100.000’lik plan. İstanbul'umuzun 1/100.000’lik planı yok. Niye yok? Yok muydu? Vardı. 2009’da karar alınmıştı. Hem de o dönem yine aynı bugünün iktidarı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Büyükşehir Belediyesi’nde iktidar olduğu bir dönemde, bütün meclisinin oy birliğiyle kabul ederek, yürürlüğe koyduğu 1/100.000’lik plan vardı 2009’da.”

 

“ÜST ÖLÇEK PLANI HAZIRLIĞINI İSTANBUL OLARAK, BİZ YAPACAĞIZ”

 

“Ama sadece 2 yıl sonra, 2011 genel seçimlerinde, merkezi idarenin açıkladığı birçok projede o plan lağvedildi, yok edildi. Yani örneğin; havalimanları başka türlü planlanmıştı, akşamdan sabah havalimanının yeri değişti. Ya da başka unsurlar; ulaşım, sanayi, ticaret… Mesela Kanal İstanbul diye bir şey yoktu İstanbul'un gelecek planında, akşamdan sabaha Kanal İstanbul diye bir proje ucubesi icat edildi. Bu ve buna benzer unsurlarla, İstanbul’un üst ölçek planı artık yok. Üzülerek söylüyoruz. Bunu hayata geçireceğiz. Mevcut durumu varsayarak ama bundan sonra İstanbul'un başına sürpriz birtakım sıkıntılar gelmemesi adına; halka açık, halkla düşünen, farklı kurum, kuruluşlarla iş birliği yaparak, en az 2-3 yıllık bir süreç içerisinde İstanbul'umuzun üst ölçek planına hazırlayarak, İstanbul halkının onayına sunacağız. Dünyada eşi benzeri bulunmamış, görülmemiş, katılımcılığı ve şeffaflığı en üstte tutan üst ölçek planı hazırlığını İstanbul olarak, biz yapacağız. Bunun da yine yapımını üstlenecek kurumumuz, İPA olacak.”

 

Video Link: https://sendgb.com/TcKGICw91i7 



GENEL 20.06.2024 15:29:00 0

Coursera Küresel Beceriler Raporu 2024 Yayınlandı!

Coursera Küresel Beceriler Raporu 2024 Yayınlandı!

Kastamonu Entegre, Türkiye’nin lider markaları arasında

Kastamonu Entegre, Türkiye’nin lider markaları arasında

Bosch Home Comfort’a Brandverse Awards’tan ‘Gümüş’ Ödül

Bosch Home Comfort’a Brandverse Awards’tan ‘Gümüş’ Ödül

ENSTİTÜ İSTANBUL İSMEK FESTİVALİ BAŞLADI

ENSTİTÜ İSTANBUL İSMEK FESTİVALİ BAŞLADI

YOLUN KARANLIK YÜZÜ: TRAFİK KAZALARINDA KALICI BEYİN HASARI

YOLUN KARANLIK YÜZÜ: TRAFİK KAZALARINDA KALICI BEYİN HASARI

BELEDİYE ÇALIŞANLARI HAYAT KURTARAN İLK YARDIM EĞİTİMİ ALDI

BELEDİYE ÇALIŞANLARI HAYAT KURTARAN İLK YARDIM EĞİTİMİ ALDI

Devrim niteliğinde teknolojilere imza atan, İngiltere ve Amerika’nın en çok satılan ev aletleri markaları Shark ve Ninja, Türk tüketicisiyle buluşuyor.

Devrim niteliğinde teknolojilere imza atan, İngiltere ve Amerika’nın en çok satılan ev aletleri markaları Shark ve Ninja, Türk tüketicisiyle buluşuyor.

‘BÜYÜT HAYALLERİNİ’ ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

‘BÜYÜT HAYALLERİNİ’ ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Yeni Sergi: “İstiklalden İstikbale Çocuk Davamız”

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Yeni Sergi: “İstiklalden İstikbale Çocuk Davamız”

Anadolu Sigorta Brandverse Awards’ta Üç Ödül Kazandı

Anadolu Sigorta Brandverse Awards’ta Üç Ödül Kazandı

“Kiralar dengelenebilir ama asıl mesele sahipliği oranının düşüklüğü”

“Kiralar dengelenebilir ama asıl mesele sahipliği oranının düşüklüğü”

BAYRAMDA GÖREV BAŞINDA OLAN KAMU PERSONELİ, HAK ETTİKLERİ ÜCRETİ ALAMIYOR

BAYRAMDA GÖREV BAŞINDA OLAN KAMU PERSONELİ, HAK ETTİKLERİ ÜCRETİ ALAMIYOR

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GIDA ENDÜSTRİSİ BULUŞMASI

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GIDA ENDÜSTRİSİ BULUŞMASI

Erkekliğine güvenenlere doktor tavsiyesi: "Yaşlı erkeğin sperminden her zaman sağlıklı çocuk olmayabilir” 

Erkekliğine güvenenlere doktor tavsiyesi: "Yaşlı erkeğin sperminden her zaman sağlıklı çocuk olmayabilir”

Fakir Hausgeräte’ye A’Design’dan iki uluslararası ödül birden!

Fakir Hausgeräte’ye A’Design’dan iki uluslararası ödül birden!

SunExpress, bu yıl da ‘Avrupa’nın En İyi Tatil Hava Yolu’ seçildi

SunExpress, bu yıl da ‘Avrupa’nın En İyi Tatil Hava Yolu’ seçildi

Siemens Ev Aletleri’nin yayın sponsorluğunu üstlendiği

Siemens Ev Aletleri’nin yayın sponsorluğunu üstlendiği

METRO İSTANBUL AİLESİNE 200 TREN SÜRÜCÜSÜ DAHA KATILDI

METRO İSTANBUL AİLESİNE 200 TREN SÜRÜCÜSÜ DAHA KATILD

İMAMOĞLU: ADALAR HALKINA BÜTÜN BİLGİLERİ AKTARACAĞIM BİR SUNUM YAPACAĞIM

İMAMOĞLU: ADALAR HALKINA BÜTÜN BİLGİLERİ AKTARACAĞIM BİR SUNUM YAPACAĞIM

Boğaziçi Üniversitesi 45. IAEE Uluslararası Konferansı’na Ev Sahipliği Yapacak

Boğaziçi Üniversitesi 45. IAEE Uluslararası Konferansı’na Ev Sahipliği Yapacak

4. Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışmasının Kazananları Belli Oldu!

4. Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışmasının Kazananları Belli Oldu!