Alzheimer belirtileri görüldüğünde hemen uzmana başvurulmalı!

Alzheimer belirtileri görüldüğünde hemen uzmana başvurulmalı!

Alzheimer belirtileri görüldüğünde hemen uzmana başvurulmalı!

Bellek bozukluğu ile başlıyor, yaşam becerilerinin azalmasına kadar varıyor!

 

Alzheimer hastalığının ilk belirtisinin yakın bellek bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, Alzheimer’ın yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu söylüyor.

Başlangıç evresindeki bellek bozukluğunun, hastalığın ilerlemesiyle davranış bozukluklarına dönüştüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Hastalık ilerledikçe kişiler iletişim kurmayı bırakır. Hastaların gündelik yaşam becerileri azalır ve sosyallikten uzaklaşmaya başlarlar.” dedi. Alzheimer belirtilerinden şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Hasta yakınları hastalarla belirtiler üzerine tartışmamalı. Alzheimer’da mümkün olduğunca pozitif destek önemlidir.” diyerek hasta yakınlarına önerilerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla Alzheimer hastalığının nasıl başladığı ve nasıl ilerlediği hakkında bilgi verdi, Alzheimerlı hasta yakınlarının neler yapabileceğinden bahsetti.

“Alzheimer yavaş ilerleyen bir hastalık” 

Alzheimer hastalığının başlangıç belirtisinin yakın bellek bozukluğu olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Başlangıç aşamasında kişiler, yakın zamanda gerçekleşen bazı olayların yaşanmadığını iddia ederler ve bazı durumları da tekrarlama eğilimi gösterirler.” dedi.

Alzheimer’ın yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Başlangıç evresindeki bellek bozukluğu, hastalığın ilerlemesiyle orta evrede dikkat, yönelim ve karar verme bozukluklarına dönüşür. İleri evrede ise bu duruma davranış bozuklukları eklenir.” şeklinde konuştu.

Hastalık ilerledikçe sosyallik azalıyor 

Alzheimer hastalığının ilerleyen evrelerinde bellek kaybı dışında bazı bilişsel sorunların daha belirgin hale geldiğinin altını çizen Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Hastalık ilerledikçe kişiler iletişim kurmayı bırakır. Hastaların gündelik yaşam becerileri azalır ve sosyallikten uzaklaşmaya başlarlar.” dedi.

Belirtiler başladığında vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı 

Alzheimer hastalığının evreleri hakkında ailelere ve bakıcılara da önerilerde bulunan Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hasta yakınları, ilk belirtileri gördüklerinde ve şüphelenmeye başladıklarında vakit kaybetmeden hastaları bir uzmana götürmeleri gerekir. Erken tanı için gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekir. Bunlar beyin MR, gerekirse pet, bilgisayarlı EEG ve nöropsikolojik testlerdir. Bu testlerle tanı konulduktan sonra uygun ilaç tedavisine başlanmalı. Sosyal ve psikolojik destek alınmalı. Hasta yakınları hastalarla belirtiler üzerine tartışmamalı. Alzheimer’da mümkün olduğunca pozitif destek önemlidir.”



AÇEV Eşitliğe Değer’den kadın güçlenmesine dijital destek: Hayat Dolu Buluşmalar E-Öğrenme Platformu erişime açıldı
Korkut Sönmez’in 3. kişisel heykel sergisi "Dönüş Bileti",
Uzmanından uyarılar…
ANİ KALP KRİZİ GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR
Genetiğin Kalbi Ankara'da Attı
Kâmil Koç İstanbul- İzmir hattında eksprese sefer uygulamasına geçti
KAFKALE SPOR KOMPLEKSİ YENİLENEREK HİZMETE AÇILDI
NETWORK SONBAHAR/KIŞ 2024-25 KOLEKSİYONU İLE SOFİSTİKE IŞILTI
Alzheimer belirtileri görüldüğünde hemen uzmana başvurulmalı!
Prof. Dr. ANIL ÇEÇEN : TÜRK  DÜNYASI’NIN  MERKEZİ  TÜRKİYE Mİ ???, AZERBAYCAN MI ???
22 Eylül Dünya Arabaya Binmeme Günü’nde Bisikletçilerden Çağrı: Denizli Bisiklet Şehri Olsun
İMAMOĞLU: BİR AVUÇ İNSANI DEĞİL, BU MEMLEKETİN EVLATLARINI MUTLU ETMEK İÇİN, HEP BİRLİKTE MİLLETİN İKTİDARINA YÜRÜYECEĞİZ
Vehbi Koç Vakfı Sohbetleri’nin İkinci Konuğu Rahmi M. Koç:“Koleksiyonerlik merakım babamın hediye ettiği oyuncak trenle başladı”
‘CarrefourSA Bayilik Buluşmaları’ Ankara’da Gerçekleşti
41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Okurlarla Buluşmak için Gün Sayıyor