ANİ KALP KRİZİ GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR

ANİ KALP KRİZİ GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR

ANİ KALP KRİZİ GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR

 

Sağlıksız beslenme biçimi, stres, hareketsiz yaşam, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktivite günümüzde ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasını tetikliyor. Gençlerde kalp krizi riski düşük ancak daha ölümcül seyrediyor. Kalp damarlarının tıkanması çocukluk çağında bile beslenme bozuklukları ve genetik yatkınlık ile ilişkilidir. Sigara kullanımı damar sertliği ve buna bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığını artırıcı etki gösterir. Bu nedenle, özellikle sigara içen, düzensiz ve yüksek kolesterol içerikli diyet ile beslenen, düzenli egzersiz yapmayan genç kişilerde kalp krizi geçirme riski bulunuyor. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Batur Gönenç Kanar, gençlerde kalp krizi tehditleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Kalp hastalığı kaderiniz değil seçiminizdir!

Kalp krizine kadar gidebilen damar tıkanıklığı oluşması uzun bir süreçtir. Kalp damarlarının tıkanması yavaş yavaş ve uzun bir zamanı kapsarsa, kalp kendini bu duruma hazırlar. İleri yaştaki kişilerde kalp krizi meydana geldiğinde, kalp bu süreçte hazırladığı “kollateral damar” denilen yan yollar aracılığıyla kalbe oksijen götürmeye devam eder. Ancak genç yaşta geçirilen ani kalp krizlerinde, kalp bu duruma hazırlıksızdır. Bu yan yollar henüz oluşmamıştır. Böylece sonuç daha ciddi olur. 

Kalp ve damar sağlığını korumak için ‘’Omega 3’’

Ani kalp krizi riskini azaltmak için en önemli faktör doğru beslenme, stressiz ve aktif bir yaşamdır. Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri bulunur. Omega 3 damar sertliği oluşumunu önler, kan basıncını düşürerek, ritim bozukluklarını ve kan şekerini düzenleyici bir etki yaratır. Geçtiğimiz günlerde Harvard Tıp Fakültesi’nde, 16 yıl süren 2.700 sağlıklı kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçları, Omega 3‘ün kalp damar hastalıklarından ölüm riskini yüzde 27 oranında azalttığını gösterdi. Özellikle de 3 ana Omega 3 yağ asidinden biri olan DHA’nın (dokozohegzanoik asit) kalp krizi nedenli ölümleri yüzde 40 oranında, ritim bozukluğuna bağlı gelişen ölümleri ise yüzde 45 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca kandaki Omega 3 seviyeleri ile inme ve ölümcül olmayan kalp krizi arasında da önemli bir ilişki olduğu gösterildi. Ancak, ne yazık ki, Omega 3 yağ asitlerini vücut kendisi yapamıyor ve bunları mutlaka dışarıdan almak gerekiyor.

Omega 3 zengini besinler nelerdir?

Özellikle uygun ortamda yetişmiş, yağlı balıklardan somon ve sardalya Omega 3 açısından en zengin balık çeşitleridir. Yine diğer deniz ürünleri de değişen oranlarda Omega 3 içeriyor. Balık dışında ceviz, fındık, badem, ıspanak, brokoli, marul, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, soya yağını tüketmek önemlidir. 



Devrim Erbil'in “YATAY DERİNLİK KİTABINA” SANAT DÜNYASINDAN yoğun ilgi
AWS CLOUD DAY TÜRKİYE’DE İŞ VE TEKNOLOJİ DEVLERİ BİR ARAYA GELİYOR
20. ÇOCUK FİLMLERİ FESTİVALİ GAZİANTEP’TE SONA ERDİ!
AÇEV Eşitliğe Değer’den kadın güçlenmesine dijital destek: Hayat Dolu Buluşmalar E-Öğrenme Platformu erişime açıldı
Korkut Sönmez’in 3. kişisel heykel sergisi "Dönüş Bileti",
Uzmanından uyarılar…
ANİ KALP KRİZİ GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR
Genetiğin Kalbi Ankara'da Attı
Kâmil Koç İstanbul- İzmir hattında eksprese sefer uygulamasına geçti
KAFKALE SPOR KOMPLEKSİ YENİLENEREK HİZMETE AÇILDI
NETWORK SONBAHAR/KIŞ 2024-25 KOLEKSİYONU İLE SOFİSTİKE IŞILTI
Alzheimer belirtileri görüldüğünde hemen uzmana başvurulmalı!
Prof. Dr. ANIL ÇEÇEN : TÜRK  DÜNYASI’NIN  MERKEZİ  TÜRKİYE Mİ ???, AZERBAYCAN MI ???
22 Eylül Dünya Arabaya Binmeme Günü’nde Bisikletçilerden Çağrı: Denizli Bisiklet Şehri Olsun
İMAMOĞLU: BİR AVUÇ İNSANI DEĞİL, BU MEMLEKETİN EVLATLARINI MUTLU ETMEK İÇİN, HEP BİRLİKTE MİLLETİN İKTİDARINA YÜRÜYECEĞİZ