Tarih: 22.09.2024 13:08

ANKARA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ TÜM COŞKUSUYLA BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on birinci durağı Başkent Ankara oldu. Ankara Kültür Yolu Festivali’nin birinci gününde, birbirinden renkli etkinlikler yoğun bir katılımla gerçekleşti.

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Ankara Valisi Vasip Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, Ankara Kültür Yolu Festivali’nin ilk günü festival kapsamındaki sergileri gezdiler. 

 

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ

20. yüzyılın en parlak sanatçılarından biri olarak kabul edilen, sıradan nesneleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Art hareketinin öncüsü Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası–Pop Art’ın İkonu Sergisi CSO Ada Ankara’da sanatseverlerle buluştu. Dünyaca ünlü sanatçı Pablo Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso Sergisi’’ de festival kapsamında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyarete açıldı. Yapay zekâyı görsel şölene dönüştüren dijital sanatçı Refik Anadol’un “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde misafirlerini ağırladı.

 

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonu’nda, “22. Devlet Türk Sanatları Yarışması” Ödül Töreni düzenlendi. “22. Devlet Türk Sanatları Yarışması”nın sergisi ise Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Eskizden Piksele Dijital Sanat “Anatolia Edition” sergisi Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM) Sığınak’ta; ‘’Kaçış Yok’’ sergisi ve ‘’Anadolu'nun Seramik Mirası: Arkeolojiden Sanata Yeniden Doğuş’’ sergisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde; ‘’Ayasofya: Işık ve Zaman’’ sergisi ve ‘’Matraki’’ Bir Osmanlı Yıldızı sergisi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde yerini aldı. “İslam Tarihinde Tesbih’’ sergisi Ankara Etnografya Müzesi’nde izleyicisi ile buluştu. Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi ‘’Naci El Ali'den Hanzala’’ sergisi 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nde, ‘’Tutkulu İki Yürek (Bedri Rahmi Eyüboğlu-Eren Eyüboğlu)’’ sergisi Mustafa Ayaz Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. ‘’Anadolu’nun İzleri‘’ sergisi Güneş Sanat Galerisi’nde, ‘’Sabahattin Ali’ye Saygı: Kürk Mantolu Madonna Sergisi‘’ Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde sanatseverlerle buluştu. ‘’Müzeden Sanata’’ sergisi Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’nde; ‘’Gelenekten Geleceğe’’ resim sergisi Musiki Muallim Mektebi’nde; ‘’Fırçanın Bereketi’’ ve ‘’Minyatürle Dans’’ sergileri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda, ‘’Çocuk Kitabı İllüstratörlerinden Gordion Temalı İllüstrasyon” sergisi Gordion Müzesi’nde, "Sof'u Okumak Sof'u Dokumak" sergisi Olgunlaşma Enstitüsü 100.Yıl Müzesi’nde, ‘’Posta Pullarında Başkent Ankara Sergisi’’ Koç Han Vitrin Galeri’de, ‘’Murssa Madalyası Sergisi’’ Türk Hava Kurumu Müzesi ve Paraşüt Kulesi’nde, ‘’Öncüler Fotoğraf Sergisi’’ ve ‘’Sait Günel Kişisel Resim Sergisi’’ Galeri M Sanat Galerisi’nde, ‘’Erol Murat Yıldız Kişisel Resim Sergisi’’ ve ‘’Tolga Akalın Kişisel Resim Sergisi’’ Akdora Sanat Galerisi’nde, ‘’Yolda Olmak’’ sergisi Krişna Sanat Merkezi’nde, ‘’Bi Mekan-İki Ressam’’ Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galeri’sinde meraklılarıyla buluştu.

‘’İstikbalinizin Emniyeti Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır’’ ve ‘’İstanbul’un Resmi’’ sergisi ve ‘’Yazan Çizen Latif Demirci’’ Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde kapılarını açtı. 

‘’Yeni Toplum Yeni Çocuk’’ sergisi‘’ Cin Ali Müzesi’nde, ‘’Massimo Pompeo’’ Aysel Gözübüyük Sanat Evi’nde yer alırken, CSO Ada Ankara ‘’Afrika’nın Renkleri’’ ve ‘’Sanatla Rezonans: CSO’da Kavramsal Yankılar’’ sergilerine ev sahipliği yaptı.

“Bu Yüzyılın Çinileri’’, Başkent Millet Bahçesi’nde sanatseverleri ağırladı. Macaristan Büyükelçiliği’nin iş birliği ile gerçekleşen ‘’İçgüdü ve Yazılım Bilgisi” (Macar Merkez Bankası Koleksiyon Sergisi), Cermodern Ana Salonu’nda yerini aldı.

KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO

Yaklaşık 200 yıllık tarihiyle kesintiye uğramadan sürekliliğini korumuş dünyanın en köklü sanat kurumlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası “Festival Açılış Konseri” verdi.

Şef Cemi'i Can Deliorman yönetiminde ve Piyanist Gökhan Aybulus eşliğinde gerçekleşen konser, CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon’da sanatseverlerle buluştu.

“Neyzen Ömer Faruk Keskin’’ muhteşem ney dinletisi ile Ankara Neyhane Kültür Sanat Evi’ndeydi. Bu yıl Ankara’daki Büyükelçiliklerle iş birliğine gidilerek birçok değerli yabancı sanatçı da festivalde eserleriyle yer almaya başladı. Avusturya Büyükelçiliği’nin iş birliği ile ‘’Simon Raab Piyano/Caz Resitali’’, Afrika Kültür Evi’nde ise Afrika yöresel müzikleri festival katılımcılarıyla buluştu. Sema Mukabelesi ise Ankara Mevlevihanesi’nde izleyenleri maneviyat dolu bir yolculuğa çıkardı. 

İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen tek perdelik tiyatro oyunu Acaibü’l Temaşa Akün Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluştu. 

 

SÖYLEŞİLER

 

Özü Sözü Emeğiyle “Yaşayan Miras Ustaları” ile söyleşisi Başkent Millet Bahçesi’nde gerçekleşirken “Surdaki Sır Kitabı Üzerine İzdüşümler” söyleşisi ile Seçkin Küskü Ankaralılarla bir araya geldi. 

 

BİRBİRİNDEN RENKLİ ETKİNLİKLER

“Art Meydan” etkinliğinde, festival süresince sanatçılar Hacı Bayram-ı Veli Camii Meydanı ve Ulus Meydan’da çalışmalarını sürdürecek. 

El Salvador Büyükelçiliği’nin iş birliği ile gerçekleşen “Kahve Ve Kültürel Workshop”u ve “Çini Seramik Workshop”u Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Bahçesi’nde katılımcılarını ağırladı.

Festivalin ilk günü Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM) Bahçesi’nde FOTOMARATON etkinliği de yoğun bir katılımla başladı. 

“İstikbalimizin Emniyeti Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” rehberli tur etkinliği Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde gerçekleşti.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde Festival süresince çocuklara ve yetişkinliklere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda festivalin ilk gününde “TÜRKSOY Satranç Turnuvası” düzenlendi. 

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde “Anadolu Masalları Anlatımı” etkinliği Ankaralılarla buluştu.

Vakıf Eserleri Müzesi ise, uzmanlarla “Vakıf Medeniyetine Yolculuk” gezisine ev sahipliği yaptı. 

“Yaşayan Miras Ustaları Geleneksel El Sanatları Atölyeleri” Başkent Millet Bahçesi’ndeki yerini aldı. 

“Kabakçı Konağı'nda Sanat Buluşmaları: Gelenekten Geleceğe” atölye çalışması ise yine dokuz gün boyunca festivalde katılımcılarını ağırlayacak. 

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Başkent Millet Bahçesi’ne kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alıyor. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

Festivalin birinci gününde çocuklar; “Hüseyin Goncagül ile Çocuk Eğlencesi”, “Pandomim Gösterisi”, çocuk tiyatrosu “Rafadan Tayfa” ile gönüllerince eğlendi.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde çocuklar, “Düşlerim Müzede” ve “Müze Kaşifi” etkinliklerinde eğlenirken öğrendiler. Türk Hava Kurumu Müzesi ve Paraşüt Kulesi’nde ise model uçak yapmayı öğrendiler.

Haberin videosu: https://we.tl/t-lHzazpZiD2?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —