Türkiye’nin en köklü ilaç şirketlerinden Atabay Kimya, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), sanayi sektörünün devler ligini belirlediği “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2022 sonuçlarında en büyük ilaç firmaları arasında 6. sırada yer aldı. Atabay genel listeye 414. sıradan girdi.
Atabay Kimya, İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl gerçekleştirdiği ve şirketlerin üretimden satışlara göre değerlendirildiği İSO 500 araştırmasında bu yıl da listede yer aldı. “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nda; 414. sıradan listeye giren Atabay, en büyük ilaç şirketleri arasında ise 6. oldu. Atabay Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Atabay, Türkiye’nin en köklü ilaç şirketlerinden biri olarak bir kez daha Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında gösterilmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
Zeynep Atabay, “Atabay Kimya olarak bu yıl 84. yaşımızı kutluyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana başta halk sağlığı olmak üzere, yerli ilaç̧ üretimini ileriye taşıma, ilaçta dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle çalışıyoruz. Hammaddeden başlayıp müstahzar ürüne kadar her adımda yerli üretime odaklanıyor, “geçmişten geleceğe sağlık” bilinci ile yakın coğrafyamızda etki yaratan ilaç hammaddesi ve müstahzar ilaç geliştirmeye yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu işi bir vatani görev bilinci ile üçüncü nesil aile şirketi olarak, ilaç etkin maddeleri üretiminde %90’lara ulaşan oranlarda yurtdışına bağımlı olan ülkemizde teknolojik know-how geliştirerek, etkin madde üretim başarımızı birçok alana yaymak istiyoruz” dedi.
“%100 yerli ilaç geliştirme yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz”
İnovasyona büyük önem verdiklerini dile getiren Zeynep Atabay, “Bu doğrultuda yenilikçi projelere imza atıyor, start-up’lar ve üniversitelerle yaptığımız işbirlikleri ile sektörde fark yaratıyoruz. İhtiyaç duyan her haneye girebilecek ilaçlar geliştiriyoruz. Ülkemizde yetiştirilmiş bitkilerden %100 yerli ilaç geliştirme yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca Türkiye’nin 10 üniversitesi ile kamu-üniversite-sanayi işbirliği projeleri geliştiriyor, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile stratejik Ar-Ge projeleri yürütüyoruz. Türkiye’yi ilaç açısından bağımsız kılma yolundaki çalışmalarımıza bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.