Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs seçimlerine müdahalesini eleştirdiği bir yazı nedeniyle 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Gazeteci Ali Kişmir'in 27 Aralık'taki duruşması öncesinde kıtanın en büyük meslek örgütü Avrupa Gazeteciler Federasyonu sert bir açıklama yayımladı. EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli açıklamada "Erdoğan gazetecilere baskı politikasını Kıbrıs’a ihraç etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
2020'deki bir yazısında "Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı hedef gösterdiği" ve kurumun "manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif ettiği" iddiasıyla hakkında 10 yıl hapis istemiyle dava açılan Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) Başkanı, gazeteci Ali Kişmir'e Avrupalı meslektaşlarından destek geldi.
Kıtanın en büyük basın meslek örgütü olan ve 320.000'den fazla medya çalışanını temsil eden Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ) Başkanvekili Mustafa Kuleli davayı "Kıbrıs Türk toplumundaki eleştirel sesleri bastırma operasyonu" olarak niteleyerek “Erdoğan hükûmeti Türkiye'deki gazetecilere yönelik baskı politikalarını Kıbrıs’a ihraç etmeye çalışıyor. Bağımsız ve egemen olduğunu iddia ettikleri KKTC'nin yargısına, siyasetine, medyasına müdahale ederek Kıbrıs’ın kuzeyine Türkiye’deki anti demokratik ve otoriter düzeni dayatıyorlar" dedi.
"Ismarlama bir siyasi davayla Kıbrıslı Türklere gözdağı verilmek istendiğini" belirten Kuleli; Kuzey Kıbrıs yargısının "baskılara boyun eğmeyerek siyasetçilere önemli bir ders vereceğini umduğunu" söyledi.
Gutiérrez: Gazetecileri susturmak için
EFJ'nin çağrısıyla sosyal ağlarda #AliKismir etiketiyle gazeteciliğin suç olarak görülemeyeceği vurgulanırken örgütün Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez de davaya tepki gösterdi:
"Meslektaşımız Ali Kişmir'e yönelik temelsiz ve orantısız suçlamaların geri çekilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri susturmak için dava açmak otoriter rejimler tarafından gerçekleştirilen bir eylemdir. Yetkilileri eleştirel gazetecilere karşı cezai kovuşturma açmaktan vazgeçmeye çağırıyor ve ifade özgürlüğüne yönelik yükümlülüklerini hatırlatıyoruz."