Hafta boyunca Türkiye’de ve Avrupa’da tüm belediyeler, şehirlerinin gelecek enerjisini korumak adına uyguladıkları sürdürülebilir ulaşım projelerini paylaşacak!
Türkiye’nin son üç yıldır rekor katılım gösterdiği her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasından kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası’na (AHH) sayılı günler kaldı. 2023 yılı temasının “Şehrini Keşfet- Gelecek ENERJİNİ KORU!” olduğu Avrupa Hareketlilik Haftası’nda tüm Türkiye’de ve Avrupa’da belediyeler daha yaşanabilir şehirler için harekete geçecek.
Türkiye’deki tüm belediyelerin katılımının beklendiği Avrupa Hareketlilik Haftası’nda “Arabasız Gün” etkinliği başta olmak üzere, çocuklara, gençlere ve toplumun her kesimine yönelik birçok söyleşi, konferans ve seminer düzenlenecek. Türkiye’deki tüm belediyeler etkinlik kayıtlarını www.mobilityweek.eu internet sitesi üzerinden 15 Eylül’e kadar yapabilecek. Sivil Toplum Kuruluşları da aynı internet sitesinden etkinlik kaydı gerçekleştirebilecek.
Türkiye’de belediyeler farkındalık etkinliklerine ve projelerine imza atacak
“Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinlikleriyle, bu yıl belediyelerin ulaşım planlamalarının ve toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, toplumda bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarının kullanılması konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Şehrini Keşfet- Gelecek ENERJİNİ KORU! temasıyla Türkiye’de belediyeler bu yıl birçok farkındalık çalışmasına imza atacak. Bilecik Belediyesi okullarda bisiklet eğitimi verirken, Tokat Yeşilyurt Belediyesi “Hareket Berekettir” projesini hayata geçirecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir MOBIX Day IMD projesi ile çevre dostu ulaşım yöntemlerini seçen vatandaşların gelir elde etmesini sağlarken, Kayseri Sarıoğlan Belediyesi “Sağlığa Pedal Çeviriyoruz” etkinliği düzenleyecek. Türkiye genelinde yüzlerce etkinlik ve proje hayata geçirilecek.
Belediyeler sürdürülebilir kentsel ulaşım projelerini kalıcı hale getiriyor
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda belediyelerin iyi uygulamaları da kalıcı hale geliyor. Polonya’da yıllık toplu taşıma bileti sahipleri için ücretsiz park yerleri; İspanya’da kadınlar için her yerde duran gece otobüsleri; Paris’te 100 sokağın kalıcı olarak yayalaşması ve tatil günlerinde sokakların araç trafiğine kapatılması Avrupa kentleri iyi örnekleri arasında yer alıyor.
Türkiye’de de birçok kentte belediye uygulamaları da kalıcı hale geldi. Ankara’da 480 EGO otobüsüne bisiklet taşıma aparatı takıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Caddesi, Mudanya ve Gölyazı olmak üzere 3 bölgede 7 istasyon ile ‘Paylaşımlı Bisiklet Sistemi’ oluşturularak hizmete sunuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 12 ilçede 73 istasyon ile hizmet veren bisiklet kiralama KOBİS sistemi hayata geçirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi 20 kilometrelik bisiklet yolu projesinde yeni park istasyonları konumlandırdı. Uşak’ta bazı yollar meclis kararıyla araç kullanımına sürekli olarak kapatıldı. Türkiye genelinde birçok belediye sürdürülebilir kentsel ulaşıma yönelik kalıcı projeleri hayata geçirdi.
Henüz kayıt yaptırmamış belediyeler SKUP Türkiye internet sitesini ziyaret edebilir!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sözleşme makamı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve sürdürülebilir kentsel hareketliliği Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Projesi (SKUP Türkiye)” desteğiyle ülkemizde de kutlanacak Avrupa Hareketlilik Haftası’na bu yıl Türkiye belediyeleri de dahil olmak üzere tüm Avrupa’dan toplamda 3 binden fazla kentin katılımı bekleniyor.