Tarih: 15.01.2025 09:23

Başkan Bozbey'den Marmara Denizi'nde 'müsilaj' uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

BASIN BÜLTENİ

Başkan Bozbey'den Marmara Denizi'nde 'müsilaj' uyarısı


BURSA – Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Denizi'nde tekrar görülmeye başlanan müsilaj tehdidine dikkat çekti. Gemlik Körfezi'nde incelemelerde bulunan Başkan Bozbey, atık yönetimi konusunda ciddi bir strateji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Marmara Denizi’nde müsilaj tehdidinin tekrar ortaya çıkması üzerine Gemlik Körfezi’nde incelemelerde bulunan MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve iştiraklerin yöneticileriyle birlikte tekneye binerek Marmara Denizi’ne açılan Başkan Mustafa Bozbey, müsilaj oluşumunu yerinde inceledi.

“Acil önlemler alınmalı”
Evsel atıklar ve sanayi atıkları nedeniyle Marmara Denizi'ndeki ekolojik dengenin ciddi şekilde bozulmuş durumda olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, tüm kurumların da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gerektiğini hatırlattı. Gemlik Körfezi'nde gerçekleştirdikleri incelemeler sonucunda müsilajın yeniden deniz yüzeyine çıkmaya başladığını gözlemlediklerini ifade eden Başkan Bozbey, “Bilim insanları, acil tedbirler alınmazsa 25 yıl içerisinde Marmara Denizi'nde canlı yaşamının neredeyse tamamen yok olacağını belirtiyor. Bu yüzden acil önlemler alınmalı. Bu ciddi tehdit, sadece denizimizin ekosistemini değil, aynı zamanda bölgesel ekonomimizi ve insan sağlığını da tehlikeye atıyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için, deniz kirliliğiyle mücadelede etkin ve kapsamlı bir yaklaşım sergilenmeli, atık yönetimi konusunda güçlü bir strateji geliştirilmelidir” dedi.

“Ciddiyetle çalışmayı sürdürüyoruz”
Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj krizinin ve bölgedeki çevresel sorunların ciddiye alınması gerektiğini hatırlatan Başkan Mustafa Bozbey, Marmara Belediyeler Birliği’nin bu krize karşı hızlı ve etkin adımlar atmak için derhal harekete geçtiğini belirtti. Tüm analiz ve raporlarla çözüm odaklı çalışmalar başlattıklarını ifade eden Başkan Bozbey, “Müsilaj konusunu, halk sağlığı ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından da ele aldık. Bilim insanları, belediye yetkilileri, bakanlıklar ve ilgili paydaşlarla birlikte güçlü bir iş birliği süreci başlattık. Marmara Denizi Eylem Planı, 2021 yılının haziran ayında 22 madde olarak ilan edildi ve bu eylem planı Marmara Denizi’ne ilişkin neredeyse tüm başlıkları kapsıyor. Marmara Belediyeler Birliği olarak, bu kararlı ruhu hiçbir şekilde kaybetmeden aynı ciddiyetle çalışmayı sürdürüyoruz” dedi.

“Finansman yükünü belediyelerin tek başına taşıyabilmesi mümkün değildir”
MBB bünyesinde çalışmalarını sürdüren Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu’nun kamu idarelerine ve diğer paydaşlara yapılması gerekenleri bilim ışığında net bir şekilde aktardığını hatırlatan Başkan Bozbey, 22 maddenin 19’unun etkili iş birliği sayesinde tamamlandığını ifade etti. 3 eylemde ise henüz yeterli yol kat edilmediğini belirten Başkan Bozbey, “Bunun için artık zamanımızın kalmadığını ve hiç vakit kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini bugün tekrar yüzeye çıkan müsilaj bize bizzat söylüyor. Bu eylemlerden en önemlileri kentsel atıksuların tamamen ileri biyolojik yöntemlerle arıtılmasının sağlanması, tarımsal kirliliğin önlenmesi ve endüstriyel atıksuların kontrolüdür. Bu finansman yükünü belediyelerin ve bağlı kuruluşları olan su ve kanalizasyon idarelerinin tek başına taşıyabilmesi mümkün değildir. Merkezi finansman kanallarının da bu önemli amaç uğruna işlevsel bir şekilde kullandırılması önem arz ediyor” dedi.

“Bütün taraflar ortak sorumluluk duygusuyla hareket etmeli”
Direkt bu amaç için kullanmak üzere faizsiz veya çok düşük faizli finansman temini seçeneklerinin bizzat İlbank ve kamu bankaları kanalıyla sunulması gerektiğini söyleyen Başkan Bozbey, dış kaynaklara da uygun maliyetlerle erişim noktasında merkezi yönetimin yerel yönetimlerin önünü açması ve finansa erişimini kolaylaştırması gerektiğini dile getirdi. Kentlerde ileri biyolojik arıtma tesisleri için uygun yerlerin belediyelere tahsisi konusunda kolaylıkların sağlanmasını da isteyen Başkan Bozbey, “Belediyelerin de bu temin edilecek finansman ile tahsis edilecek yerlere ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerini hızla inşa etmesi ve ayrıca mevcut tesislerini etkili bir şekilde çalıştırması gerekiyor. Bu gerçekleri ve somut çözümleri, herhangi bir siyasi çekişmenin konusu olmaması gereken Marmara Denizi’nin bugünü ve geleceği için dile getirmek zorunda hissediyoruz. Bütün tarafların ortak sorumluluk duygusuyla hareket etmesi, bu eylem planının gereklerini yerine getirirken de en çok ihtiyacımız olan şeydir” dedi.

“Bakanlık, belediyeleri etkili bir paydaş olarak görmeli”
Sorumluluk ve iş birliği ruhuyla atılacak adımların uzun vadede ekosistem sağlığını temin edebileceğini anlatan Başkan Bozbey, “Unutmayalım Marmara Denizi uzun yıllara dayanan bir kirlilik yükü ile karşı karşıya. Merkezi yönetim, belediyeler, özel sektör, akademi ve sivil toplum el ele vermeliyiz. Merkezi yönetim yer tahsisi ve finansman konusunda kolaylık sağlamalı. Yerel yönetimler ileri biyolojik arıtma tesislerini bir an önce kurarak kentsel kirlilik yükünü kesmeli. Özel sektör ise endüstriyel atıksularını Marmara Denizi’nin hassas yapısını dikkate alarak ilgili standartlara uygun bir şekilde arıtmalı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da mevcut denetim programını sıkılaştırarak, belediyeleri de denetim operasyonlarında etkili bir paydaş olarak görmeli” dedi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI


Bursa,Bursa Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —