Başkan Kaya, “Trabzon İklim Buluşmaları” Sempozyumu’nda konuştu:  İklim değişikliğine karşı bilimin ışığında gerekli önlemleri almalıyız

Başkan Kaya, “Trabzon İklim Buluşmaları” Sempozyumu’nda konuştu:  İklim değişikliğine karşı bilimin ışığında gerekli önlemleri almalıyız

‘Trabzon İklim Buluşmaları’ sempozyumunda konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “İnsanoğlunun doğayla çok acımasız bir mücadelesi var. Bilinçsizce süregelen bu mücadeleyi eğer insanoğlu kazanırsa insanlık kaybedecek.” dedi. Başkan Kaya, iklim bu

Ortahisar Belediyesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Ülke Politikaları Vakfı ile birlikte “Trabzon İklim Buluşmaları” sempozyumu düzenledi. Ortahisar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün “Su, Gıda ve Enerji Politikaları” ana başlığıyla organize ettiği sempozyuma Türkiye’de iklim değişikliği konusunda uzman birçok akademisyen katıldı. Panelde iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Karadeniz Bölgesi’ne etkileri ve alınması gereken önlemler konuşuldu. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından; Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Meteorojiden Sorumlu Vali Yardımcısı Ercan Öter, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Yüksel Gülay, Ülke Politikaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. İsmail Doğan Subaşı, TMMOB EMO Enerji Daimi Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Suat Yılmaz, sempozyumun açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. 


 “SANILANIN AKSİNE SU ZENGİNİ DEĞİLİZ”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Türkiye’nin sanılanın aksine su zengini bir ülke olmadığının altını çizdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün burada insan yaşamını etkileyen belki de en önemli 3 başlığı konuşacağız. Mesleğinin duayenleri hocalarımızın su, gıda ve enerji politikaları konularında anlatacaklarından faydalanacağız ve Trabzon’umuzda üzerimize düşeni yapma gayreti içerisinde olacağız. Biz Karadeniz’i hep su zengini bir bölge hatta Türkiye’yi de su zengini bir ülke olarak tanımlarız, ama üzülerek söylemeliyim ki biz aslında su fakiri bir bölge ve ülkeyiz. Sorsanız sürekli yağış alan heyelanların sellerin olduğu, su bolluğu olan bir bölge gibi görülürüz dışarıdan ama;  içilebilir, temiz, nitelikli suya ulaşma konusunda sıkıntılarımız var. Tabi bunun altındaki sebepler nelerdir; yapılan bilimdışı uygulamalar ve mühendislikten nasibini almamış işlerin doğal sonuçları bunlar. Örneğin gıda konusu: büyüklerimiz iyi bilirler Karadeniz’imiz balık fışkıran bir denizdi ama bugün Karadeniz’de 3-5 çeşit balık avlayabiliyoruz. Aynı denizin kıyıdaş ülkeleri Romanya’da Gürcistan’da, Bulgaristan’da, Ukrayna’da denizde bolluk var ama bizim kıyılarımızdan balık çıkmıyor maalesef. İşte bugün burada bunun sebeplerini irdeleyeceğiz. Nerede yanlış yaptığımızı enine boyuna konuşacağız.” 


“ÜZERİMİZE DÜŞEN VAZİFEYİ YERİNE GETİRECEĞİZ”
Karadeniz’deki hidroelektrik santrallerinin de ciddi ölçüde doğa tahribatına neden olduğunu söyleyen Başkan Kaya, “Diğer taraftan bütün vadilerimizden derelerimiz akıyor ama vadi planlaması yapmadan bütün derelerimizi Hidroelektrik Enerji Santralleriyle (HES) doldurduk.  Vadilerdeki habitatı, canlı yaşamını yok eden ve bunun çevreye vereceği zararı hiç düşünmediğimiz santraller kurduk. Türkiye’ye nazaran daha az güneş alan Almanya’da 2030 yılın hesaplamalarına göre toplam elektrik enerjisinin yüzde 50’si güneş enerjisinden üretilecek. Biz güneş enerjisi anlamında Almanya’dan çok çok daha öndeyiz ama biz hala derelerimizi tahrip etme yolunu seçiyoruz. Bütün kıyılarımızı dolgularla mahvediyoruz. 114 kilometre kıyı uzunluğu olan bir kentte, 90 kilometreden daha fazla kıyımız dolgularla mahvedilmiş durumda. Bin yıllarda oluşan kıyılar, koylar, balıkların yaşam ve üreme alanlarını yok etmişiz. Ayrıca insanoğlunun doğayla çok acımasız bir mücadelesi var. Bilinçsizce süregelen bu mücadeleyi eğer insanoğlu kazanırsa insanlık kaybedecek. İklim değişikliğine görev bilim ve akıl ışığında bilinçlenip gerekli önlemleri almalıyız. Bu anlamda bugünkü etkinliğimizi çok değerli buluyorum, burada birbirinden değerli bilim insanlarını ağırlamaktan onur duyuyorum. Onları dikkatle dinleyip, notlar alacağımızı ve üzerimize düşen vazifeyi yerine getireceğimizi ifade ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.  
“BU SEMPOZYUM FARKINDALIK OLUŞMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
Meteorojiden Sorumlu Trabzon Vali Yardımcısı Ercan Özer ise ‘Trabzon İklim Buluşmaları’ sempozyumunun farkındalık oluşturacağını belirterek, “En büyük tartışma alanlarından biri iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanacak olan iklim krizi. Buna karşı nasıl önlem alabiliriz ve bunun getirmiş olduğu afetlerle hep beraber nasıl mücadele edebiliriz sorularına cevaplar aramalıyız. Devlet olarak, yerel yönetimler olarak ve bilimsel çalışmalar dışında ne yapabiliriz konusunu özellikle bugün burada tartışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tür sempozyum ve çalıştayların yapılması, farkındalığın oluşturulması açısından çok önemli. Bundan dolayı da bu sempozyumda emeği geçen başta başkanımız olmak üzere Ülke Politikaları Vakfı’na  ve Elektrik Mühendisleri Odası’na teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzun Trabzon'umuza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 


“TRABZON İÇİN EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞACAĞIZ”
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Yüksel Güney ise konuşmasında işbirliği vurgusu yaptı. Güney, “Trabzon, yeşil doğasıyla, masmavi denizi ve temiz havasıyla Karadeniz'in incisi bir şehrimiz.  Ancak bu güzelliklerin sonsuza kadar bizim de olacağına garantisi yoktur. Özellikle son yıllarda meydana gelen şiddetli yağışlar, sel felaketleri, toprak kaymaları ve kuraklık gibi olaylar iklim krizinin kapımızda olduğunun açıkça göstergesidir. Ülkemiz yerel yönetimleri özellikle çevre temalı çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Geri dönüşüm ekonomisinde yerel yönetimlerin kullanacağı akıllı sistemler ve kurumlar arası işbirliğinin de çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Trabzon'umuz da 824 bin 352 nüfusu ile önemli bir enerji ihtiyacına sahiptir. Biz yerel yönetimler olarak çevreyi kirletmeyen, kaynağından ve kendini yenileyebilen enerji kaynaklarına yönelmemiz gerektiğinin farkındayız. Hep birlikte daha yaşanabilir bir Trabzon için, sürdürülebilir adımlar atmak üzere el birliğiyle çalışacağız” diye konuştu.


“İKLİM BULUŞMALARI İZMİR, ESKİŞEHİR VE İSTANBUL’UN ARDINDAN TRABZON’DA”
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Daimi Komisyonu Yürüme Kurulu Üyesi Suat Yılmaz, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı hale geldiği ve bir an evvel fosil yakıt kullanımını azaltması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, elektrik hizmetlerinde denetim eksikliği olduğu değerlendirmesinde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “ Elektrik Mühendisleri Odası İklim Değişimleriyle alakalı olarak her yıl belediyelerde etkinlikler gerçekleştirmekte ve bu konuda farkındalık yaratarak iklim krizinin etkilerin azaltılmasına katkı sunmayı hedeflemektedir. Daha önce İzmir, Eskişehir ve İstanbul’da yapılan buluşmamızı bu kez Trabzon’da gerçekleştiriyoruz. Farkındalık yaratmasını sağlayacağını düşündüğümüz bu etkinliği düzenleyen herkese çok teşekkür ediyoruz.”


“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIYIZ”
Türkiye’nin enerji üretiminde ağırlıklı olarak fosil yakıt kullandığı bilgisini paylaşan Yılmaz, ayrıca Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji sağlığının canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Türkiye yıllardır sürdürülen yanlış politikalar sonucu ne yazık ki enerjide dışa bağımlı ve ağırlıklı olarak fosil yakıt tüketen bir ülke haline gelmiştir. Türkiye’de elektrik üretimi büyük oranda fosil yakıtlara bağlıdır. Hem kurulu gücümüz hem de üretim kapasitemiz açısından 2023 yılı sonu itibarıyla doğalgazda yüzde 23.53, ithal kömürde yüzde 9.49, linyitte ise 9.32 oranında kurulu gücümüz fosil yakıtlardan karşılanıyor. Bu sorunların yanı sıra radyasyon ve radyoaktif atıklarıyla büyük bir sorun olan tamamen dışa bağımlı nükleer enerji santrali inşaatı da hala bilindiği üzere Mersin Akkuyu’da devam etmektedir. Odamız ve TMMOB bu projenin iptali için hukuki girişimlerini sürdürmektedir. Bu yapının yarattığı ağır maliyet hem can güvenliğimiz ve doğal varlıklarımızı tehdit eden boyutuyla önümüzde durmaktadır.” şeklinde konuştu. 


“TÜRKİYE’DE TASARRUF ODAKLI POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ”
Türkiye’nin elektrik alanındaki özelleştirmeleri bir an önce kaldırması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Özelleştirme sonrası elektrik hizmetlerinde denetim eksikliğinin etkisiyle de elektrik hizmetlerinin kadere terk edildiği ortadadır. Geldiğimiz noktada daha büyük sorular yaşanmadan özelleştirilen tüm enerji kuruluşları kamulaştırılmalı, üretimden dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. Türkiye’nin Paris İklim Antlaşması’nda verdiği taahhütleri yerine getirmesini sağlayacak şekilde, yenilenebilir enerji tüketimi ve tasarrufu odak noktasına alan politikalar üretmesi gerekmektedir.” dedi.


“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İKLİM KRİZİNİ SINIRLANDIRIR”
Yenilenebilir enerji kaynaklarının iklim krizini sınırlandırabileceği bilgisini paylaşan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Hepimizin bildiği gibi iklim krizi bütün dünyayı tehdit ediyor. Aşırı iklim olayları insanlık için en büyük tehditlerden birisini oluşturuyor. İklim değişikliği nedeniyle gıda ve su kıtlıkları yaşanırken aşırı yağmurlar, seller, artan sıcaklıklar, daha fazla hastalık ve ekonomik kayıplar görülüyor. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynakları iklim değişikliğini sınırlandırmanın en etkili yolu olduğu gibi, enerji üretiminde dışa bağımlılığımızın azaltılması için de büyük önem taşıyor. Tüm enerji politikalarında olduğu gibi, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da kamunun yararı, çevre ve insanların yaşadıkları ortamla uyumu dikkate alınmalıdır yani insan ve çevre odaklı bir yaklaşımla hareket edilmelidir. Sürdürülebilirlik, temiz hava, su, gıda ve enerji döngüsünde özellikle sınırlı kaynakların kullanımında gelecek nesillerin de haklarının olduğunu hatırlatır, bu etkinliğin düzenlenmesi için emek veren başta Ortahisar Belediyemiz olmak üzere tüm bileşenlere teşekkür ederim.” 


BAŞKAN KAYA’YA EV SAHİPLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
Ülke Politikaları Vakfı (ÜPV) Yönetim Kurulu Başkanı Avukat İsmail Doğan Subaşı, ise yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürdüğü Ülke Politikaları Vakfı’nın kuruluş serüvenini anlattı. Sürdürülebilir insani kalkınma anlayışı çerçevesinde, var olan ülke sorunlarına çözüm getirecek politikalar oluşturmak üzere çalıştıklarını ifade eden Avukat Subaşı, ekonomi yönetimi, dış politika ve güvenlik,  iklim ve enerji kaynaklarının tüketimi konularında da çalışmalar yaptıklarını açıkladı. ‘Yeni İktidar Ne Yapmalı?’ sorusuna cevap niteliğinde çalışmaları olduğunu kaydeden Subaşı, sempozyumun katılımcıların bilinçlenmesini sağlayacağını ifade etti ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya ev sahipliği için teşekkür etti.


Trabzon,Ortahisar Belediyesi
belediye365.com

GENEL 23.10.2024 01:44:42 0

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan, Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun’a ziyaret.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan, Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun’a ziyaret.

Denizlililer kitap fuarına akın etti

Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Denizli Kitap Fuarı’na akın eden vatandaşlar Ahmet Ümit’ten Ayşe Kulin’e Celal Şengör’den Ataol Behramoğlu’na Türkiye’nin en ünlü yazarları ile buluştu. Fuara hayran kalan yazarlar organizasyonu düzenleyen Başkan Çavu

"Akıllı ulaşım sistemleriyle Sakarya’da yeni bir dönem için çalışıyoruz”

"Akıllı ulaşım sistemleriyle Sakarya’da yeni bir dönem için çalışıyoruz”

Nilüfer Kent Tiyatrosu “Şvayk” ile sezonu açtı

Nilüfer Kent Tiyatrosu “Şvayk” ile sezonu açtı

TOROSLAR BELEDİYESİNİN ÖĞRENİM YARDIMI BAŞVURULARI BAŞLADI

TOROSLAR BELEDİYESİNİN ÖĞRENİM YARDIMI BAŞVURULARI BAŞLADI

Eş Başkanların katıldığı TBB meclis toplantısı gerçekleştirildi

Eş Başkanların katıldığı TBB meclis toplantısı gerçekleştirildi

Gastronomi Günleri ve Kitap Fuarının Ardından Sırada 6’ncı Bilim Şenliği Var

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gastronomi Günleri ve 7’nci Kayseri Kitap Fuarı’nın ardından şimdi de 6’ncı Bilim Şenliği ile dikkatleri üzerine çekecek. Şenlikte, bilim ve teknoloji meraklısı gençler başta olmak üzere her katılımcı çeşitli atölyeler, den

Başkan Görgel: “Gençlerimizin Eğitimi İçin Birçok Proje Hayata Geçireceğiz”

Başkan Görgel: “Gençlerimizin Eğitimi İçin Birçok Proje Hayata Geçireceğiz”

BU KIŞ KİMSE ÜŞÜMEYECEK!

BU KIŞ KİMSE ÜŞÜMEYECEK!

BAŞKAN BALABAN ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Ekim Ayı Basın Toplantısı’nda yaptığı çalışmaları anlattı. Başkan Balaban, Muradiye Ek Hizmet binasını Kasım ayı içerisinde hizmete kazandıracaklarını belirtti.

İnegöl Halk Dansları Ekibi Dünya 1’incisi Oldu

Kazakistan’da düzenlenen Halk Dansları Festivali ve Halk Dansları Solo Dans Yarışmasına ülkemizi temsilen katılan İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, solo yarışmada Dünya 1’incisi oldu.

5 ÜLKEDEN 30 ÖĞRENCİ AKSARAY BİLİM MERKEZİNDE YAPAY ZEKA EĞİTİMİ İÇİN BİR ARAYA GELDİ

5 ÜLKEDEN 30 ÖĞRENCİ AKSARAY BİLİM MERKEZİNDE YAPAY ZEKA EĞİTİMİ İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Çankırı’da Heykeller Bakıma Alındı

Çankırı’da Heykeller Bakıma Alındı

İZKİTAP kitapseverlerle buluşmak için gün sayıyor

İZKİTAP kitapseverlerle buluşmak için gün sayıyor

Tarihi Necip Paşa Cami'nde Çevre Düzenlemesi Yapıldı…

Tarihi Necip Paşa Cami'nde Çevre Düzenlemesi Yapıldı…

Güvenlik personeline afet farkındalık ve yangın eğitimi

Güvenlik personeline afet farkındalık ve yangın eğitimi

Almanya-KRV Eyalet Parlamentosu Milletvekili, Kayserili Durdu’dan Başkan Büyükkılıç’a Ziyaret

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Almanya-KRV Eyalet Parlamentosu Milletvekili, Kayserili Tülay Durdu’yu makamında ağırladı.

Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde UCLG-MEWA toplantısı düzenlenecek

Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde UCLG-MEWA toplantısı düzenlenecek

Bağcılar’da 15 Temmuz Şehitleri Anıldı

Bağcılar’da 15 Temmuz Şehitleri Anıldı

“Temiz Yurt Esenyurt” Seferberliği Başlıyor…

“Temiz Yurt Esenyurt” Seferberliği Başlıyor…

Kemer’de muhtarlar Günü kutlandı

Kemer’de muhtarlar Günü kutlandı