Tarih: 05.11.2024 02:44

BAŞKANIMIZ EKİCİOĞLU, ÂŞIKPAŞA VE TÜRK DİLİ PANELİNE KATILDI

Facebook Twitter Linked-in

Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, 3 Kasım 2024 Pazar günü, Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi olarak destek verdiğimiz; Kırşehirli Eğitimciler Derneği tarafından düzenlenen "Âşık Paşa ve Türk Dili" konulu paneline katıldı.

 

Türk Dil Bayramı'nın 92. yılı nedeniyle düzenlenen Panel öncesinde ise Âşık Paşa'nın türbesi ziyaret edildi.

Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, Panelde yaptığı açılış konuşmasında; “Türk dilinin gelişmesi ve yayılmasında büyük hizmetleri bulunan ve bu uğurda, en tanınmış eseri olan 12 bin beyitlik Türkçe yazılmış Garipnâmebaşta olmak üzere, ölümsüz eserler yazan ilk Türkçeci şairlerimizden olan Âşık Paşa’nın sadece ortaöğretim kurumlarında ders maddesi olarak kalmaması ve yine sadece akademik çevrelerce tanınmaması için doğduğu kent olan Kırşehir’de böylesi programlarla anılması ve anlatılması büyük önem arz etmektedir.

Âşık Paşa’nın manevi-edebi kişiliğinin gelecek kuşaklarımıza da aktarılmasının sağlaması noktasında önemli olduğunu düşündüğüm paneller ve sempozyumlartertiplenmesi başta şiir olmak üzere, tüm edebi türlerin sadece bir eğitim ve öğretim tekniği olarak algılanmaması, edebiyatseverler ve Kırşehir halkınca da daha farklı bakış açılarının geliştirilmesi noktasında önemli bir boşluğu dolduracaktır.

Âşık Paşa önce Süleymân-ı Kırşehrî’den, daha sonra İlyas Paşa’nın halifelerinden Şeyh Osman’dan dersler aldı. Muhlis Paşa’nın vasiyeti üzerine Şeyh Osman, Âşık Paşa’yı kızı ile evlendirdi. Bir süre sonra Anadolu Valisi Timurtaş Paşa’nın veziri oldu. Bazı siyasî olaylara karıştığı için Mısır’a gitti. Kırşehir’e geldiğinde hastalandı ve 3 Kasım 1332’de vefat etti. Bilindiği üzere Âşık Paşa’nın Kırşehir’de bulunan Türbesi, kendisinin vasiyeti üzerine şehrimizin kuzeydoğusunda yapılmıştır. Âşık Paşa’nın Garibnâmesi’ne ve diğer şiirlerine bakıldığında yine bir büyük Halk Şairimiz olan Yunus Emre’nin sesini ve izlerini de görebiliriz.

Yasadığı dönemde Türkçemize vermiş olduğu önem ve vurgusuyla öne çıkan ve GaribnâmeFakrnâmeVasf-ı Hâl, Hikâye, Kimya Risâlesi ve buna benzer birçok eseriyle Türk Dilinin gelişimine sayısız katkı sunan Âşık Paşayı saygı ve rahmetle anıyor; bugün burada gerçekleştirilen Panelde bizlerle birlikte olan Prof. Dr. Kemal Yavuz'a, Prof. Dr. İlhan Şahin'e ve Prof. Dr. Ahmet Doğan'a teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Murat Sefa Demiryürek ise yaptığı konuşmasında, “Panel, fikir ve eserleriyle Türk dilinin öncüsü olan Âşık Paşa'yı daha yakından tanımak amacıyla düzenlenmiştir. İnsanların olduğu gibi, şehirlerin de kimlikleri vardır. Şehirlerin kimliğini de o coğrafyada yoğrulup gelişen ve tüm topluma mal olan kültür değerleri meydana getirmektedir. Bu açıdan Kırşehir, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol üstlenmiş, Türk kültür ve medeniyetine sayısız katkılarda bulunmuş şehirlerimizden birisidir.  

 Dilimize gönülden bağlı olan ve bu uğurda kalemini kılıç gibi kullanan Âşık Paşa ve ilk Türkçeciler sayesinde ses bayrağımız olan güzel Türkçemiz, kültürümüz ve milli varlığımız asırlar boyunca ayakta kalmayı başarmıştır.  

Panelimizin, Âşık Paşa’yı daha yakından tanımamıza ve onun dilimize olan katkılarını derinlemesine anlamamıza vesile olacağına inanıyorum. Bu duygularla, başta Âşık Paşa olmak üzere Türkçenin itibarına zenginlik katan ilim ve irfan erlerini bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, panelin düzenlenmesinde emeği geçen kurumlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.


Kırşehir,Kırşehir Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —