8’inci Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Uluslararası Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Forumu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.
Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, “Türkiye’nin KÖİ Modeli konusunda geldiği nokta tüm dünyanın dikkatini çekiyor, Birleşmiş Milletler ‘in toplantıyı ülkemizde gerçekleştirmek istemesi bunun net göstergesi” dedi.
8’inci Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Uluslararası Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Forumu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ev sahipliğinde 5 kıtadan KÖİ uzmanlarının katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Bu yıl ilk defa Avrupa dışında bir ülkede düzenlenen etkinliğin ana teması “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ve İklim Eyleminin Hızlanması: Sürdürülebilir KÖİ’lerin ve altyapı finansmanının yeniden inşa, dayanıklılık ve iyileşmeye katkısı” oldu. KÖİ alanındaki uzmanlar üç gün boyunca bu tema altında vaka çalışmaları, üst düzey tartışmalar, paneller, Kuzey Marmara Otoyolu saha gezisi ve paralel oturumlar düzenledi.
KÖİ Modeli doğal afetlerin yarattığı yıkıma çare olabilir
Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Birleşmiş Milletler ’in KÖİ modelini, dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlarla Türkiye’de tartışmasının; Türkiye’nin modelin doğru uygulanmasında geldiği noktanın net bir göstergesi olduğunu söyledi. “KÖİ Modelinin Ekonomik Kalkınmaya ve Yeniden İnşaya Katkısı” panelinde de konuşan Aydın, dünyada artan doğal afetlerin yarattığı ekonomik krizlere dikkat çekti. “ Afetler geçtiğimiz elli yılda 5 kat arttı. Yıllık ortalama üç olan büyük felaket sayısı, son on yılda 13’e çıktı. Devletler bu yıkımların verdiği zararı karşılamada gün geçtikçe zorlanıyor” diye konuşan Aydın, hükümetlerin afetlerden önce adaptasyon stratejileri geliştirmelerinin, yıkımların yol açtığı hayati ve ekonomik kayıpları en aza indireceğini vurguladı. Aydın, “ Bu stratejiler, en efektif şekilde KÖİ Modeli ile hayata geçirilebilir. Sürdürülebilir ve iklim dirençli KÖİ projeleri, hükümetlerin omuzundaki yükü azaltırken, KÖİ modeli; uygun risk dağılımları ve özel sektör finansmanına erişim için önemli bir enstrüman olacak” dedi.