Alkolün spermlerdeki etkisinin bir ay sürdüğü sanılıyordu ama yeni araştırmalar bu bilgiyi değiştirdi. Doğacak çocuktaki olası doğum kusurlarını önlemek için erkeklerin, eşiyle cinsel ilişkiye girmeden 3 ay önce alkolü bırakması gerekiyor.
Alkol tüketiminin etkilerinin babanın sperminden çıkmasının daha önce düşünülenden çok daha uzun sürdüğünü belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Leyla Özkabakçı, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Texas A&M Üniversitesi'ndeki araştırmalar, babaların gebe kalmadan önceki içki alışkanlıklarının fetal gelişim üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösterdi. Düzenli alkol tüketen erkeklerin spermleri plasenta gelişimi, fetal alkol sendromu ile ilişkili beyin ve yüz kusurlarını ve hatta tüp bebek sonuçlarını etkiliyor.
Hamilelik öncesi ve sırasında alkol tüketiminin yol açtığı en büyük risklerden biri fetal alkol sendromudur. Bu durum anormal yüz hatlarına, düşük doğum ağırlığına veya boya, dikkat ve hiperaktivite sorunlarına ve koordinasyon bozukluğuna neden olur.
Bu yüzden, babaların eşleri gebe kalmadan en az 3 ay önce alkolden uzak durmaları gerekiyor.
Son araştırmalar, hamilelikleri sırasında alkol tüketmeseler bile annelere yüklemesi nedeniyle, alkol kaynaklı doğum kusurlarından kimin sorumlu olduğu konusundaki tartışmaları değiştirecek nitelikte. Yıllar boyunca erkeklerin alkol kullanımının gerçekten hiç dikkate alınmaması bilimin garip bir cilvesi olsa gerek.”