DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU’NDA ERKEN MÜDAHALE İLE GELECEKTEKİ RİSKLERİ AZALTIN

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU’NDA ERKEN MÜDAHALE İLE GELECEKTEKİ RİSKLERİ AZALTIN

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU’NDA ERKEN MÜDAHALE İLE GELECEKTEKİ RİSKLERİ AZALTIN

 

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocuklarda en sık görülen nörodavranışsal bozukluklardan biridir. Genus Pharma Medikal Direktörü Uzman Dr. Orkan Karaca, dikkat eksikliğinin zamanında tedavi edilmediği taktirde ilerleyen dönemlerde başka sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, dünya çapındaki çalışmalarda 18 yaşın altındaki çocuklarda %5 oranında görülürken ülkemizde %8 civarında görülmektedir. Genus Pharma Medikal Direktörü Uzman Dr. Orkan Karaca, DEHB’de, yürütücü işlevler, kişilerarası ilişkiler, benlik saygısı ve duygu düzenleme alanlarında zorluklar görülebileceğini belirterek, DEHB’nin davranışsal, duygusal, bilişsel alanlardaki olumsuz etkileri nedeni ile etkilenen çocuk ya da ergen bireyin akademik başarısı ve sosyal yaşantısında bozulmalar meydana gelmekte ve bu olumsuz etkilenim yaşamın ilerleyen dönemlerinde de devam eden sorunlara yol açmaktadır” dedi. 

DEHB ile Mücadelede Erken Müdahalenin Önemli

DEHB, yaşamın her evresini etkilediğini söyleyen Uz. Dr. Orkan Karaca, erken yaşta tanı alan olguların yarısından çoğunda belirtiler ergenlik döneminde de devam ederken %30 ila %50 olguda ise belirtiler erişkinlik döneminde de devam etmektedir. Belirtilerin şiddetli olması, tedaviye başlangıç yaşının ileri olması ya da olgunun uygun tedavi almamış olması ve ek başka tanıların olması DEHB’nin ergenlik dönemi sonrasında da devam edeceğine dair riski artırmaktadır” dedi.

DHEB için beyin gelişimini etkileyen dört risk faktörünün; yetersiz miktarda Omega 3 ve Omega 6 alımı, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsünün yani sirkadiyen ritminin bozulması, yaşamın erken döneminde antibiyotik kullanımı ve bağırsak mikrobiyotasının bozulması olduğu gösterilmiştir.

Uz. Dr. Orkan Karaca, DEHB’li olgularda sağlıklı bireylerden daha fazla oranda duygudurum bozuklukları, anti-sosyal ve bağımlı kişilik bozuklukları ve madde kullanım bozuklukları geliştiği gözlendiğini söyledi. Karaca, “Çocuklukta hiperaktivite, dürtüsellik ve yıkıcı davranış bozukluğu birlikteliği bulunanlarda madde kullanım bozukluğu ve anti-sosyal davranışların gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Okul çocukluğu döneminde DEHB tanısı almış olguların izlendiği 18 yıl devam eden bir çalışmada, olguların DEHB semptomlarının zamanla azalmasına rağmen, kötü mesleki ve akademik başarılar, normal popülasyondan daha sık suça bulaşma, madde kötüye kullanımı gibi ikincil psikiyatrik bozuklukların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde yapılan 18 aylık bir izlem çalışmasında ise; uyarıcı ilaç tedavisi ve ebeveyn eğitim programı ile tedavi alan olguların, hiçbir tedavi almayan olgulara göre okul başarıları ve sosyal alanlardaki işlevselliklerinin daha iyi olduğu görülmüştür” şeklinde konuştu. 



BERLİN’DEKİ AZİZ NESİN İLKOKUL TAKIMI ŞAMPİYON
FKB EKONOMİK GÖRÜNÜM ENDEKSİ EYLÜL AYI DEĞERLENDİRMESİ
Kızılay Genel Başkanı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde
Tüm öğretmen, çocuk ve velilere ücretsiz içerikler TEGV Akademi’de
YKS maratonu başlıyor:“Deneme sınavlarını asla kenara atma”
PROTAŞ’TAN 35. YILDA YATIRIM ATAĞI
VERİ, TEKNOLOJİ VE BULUT BİR ARADA: ERETEAM AWS CLOUD DAY TÜRKİYE’DE
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU’NDA ERKEN MÜDAHALE İLE GELECEKTEKİ RİSKLERİ AZALTIN
51. MODEF EXPO ULUSLARARASI İNEGÖL MOBiLYA FUARI’NDA LORENZİ RÜZGARI!
İlişkilerde iletişim sorunlarının çözümü için empati yeteneği artırılmalı!
Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Antalya Etabı Başladı
BOYNER DYNAMIC FEST’İN İKİNCİ GÜNÜNDE DE ENERJİ ZİRVEDE!
REKORA İMZA ATAN İBB İŞTİRAKLERİ ÖDÜLLERİNİ ALDI
TEKNOFEST Adana için Geri Sayım Başladı!
UN GLOBAL COMPACT TÜRKİYE BİRLEŞMİŞ MİLLLETLER GENEL KURULU KAPSAMINDA GERÇEKLEŞEN GELECEĞİN ZİRVESİ VE LİDERLER ZİRVESİNE KATILDI