EDEBİYATIN DÖRT FARKLI YÜZÜ SÜRMENE’DE BULUŞTU

EDEBİYATIN DÖRT FARKLI YÜZÜ SÜRMENE’DE BULUŞTU

EDEBİYATIN DÖRT FARKLI YÜZÜ SÜRMENE’DE BULUŞTU


Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali kapsamında küresel edebiyatın dört önemli temsilcisi Sürmene’de katılımcılarla buluştu.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde ve ilçe belediyelerinin desteğiyle düzenlenen Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali (UTEF), edebiyatseverleri farklı kültürlerin zenginlikleriyle buluşturmaya devam ediyor. Sürmene’de gerçekleştirilen festivalde, dünya edebiyatının dört büyük ismi Muhammed İkbal, Roza Eldarova, Mihail Aleksandroviç Şoholov ve Behzad Lucknavi’nin hayatları ve eserleri katılımcılarla paylaşıldı.

DÜŞÜNCE VE BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜ
UTEF kapsamında düzenlenen “Neden Muhammed İkbal?” başlıklı oturumda, Pakistan’ın önde gelen şairi ve filozofu Muhammed İkbal'in edebi mirası derinlemesine incelendi. Allame Muhammed İkbal olarak tanınan bu büyük düşünür, çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının en saygın isimlerinden biridir. İkbal, yalnızca bir şair değil, aynı zamanda Hindistan Müslümanlarının bağımsızlık mücadelesine yön veren bir fikir lideridir. Şiirleri ve felsefesiyle Müslüman dünyasında iz bırakan İkbal, edebiyattan siyasete geniş bir etki alanına sahiptir.

DAĞISTAN’IN GÜÇLÜ SESİ
Festivalde “Neden Roza Eldarova?” başlıklı oturum, Sovyetler döneminde gazeteci, yazar ve siyasetçi kimliğiyle tanınan Roza Eldarova’nın yaşamını ve edebi katkılarını gözler önüne serdi. Dağıstan’ın en yüksek siyasi makamına erişen ilk kadın olan Eldarova, hem siyaset hem de edebiyat dünyasında öncü bir figürdü. Kumuk Türklerinden olan Eldarova, Dağıstan’ın çok kültürlü yapısını eserlerine taşıyarak, bu kültürel mozaiğin farklı hikayelerini kaleme aldı.

RUS EDEBİYATININ SESİ
Rus yazar Mihail Aleksandroviç Şoholov’un hayatı ve eserleri ise “Neden Mihail Aleksandroviç Şoholov?” etkinliği ile katılımcılara tanıtıldı. Annesi bir Kazak olan Şoholov, Rus devrim sürecinde yaşadığı çalkantılı dönemi eserlerine taşımış, Kazak yaşamını ve Rus toplumunun dönüşüm sürecini eserlerinde işlemiştir. Stalin Nişanı ve Stalin Ödülü sahibi olan Şoholov, 20. yüzyıl Rus edebiyatında iz bırakan isimlerden biri olarak anıldı.

URDU EDEBİYATININ DUAYENİ
Son oturumda “Neden Behzad Lucknavi?” başlığı altında Urdu dili ve edebiyatının önemli isimlerinden Behzad Lucknavi’nin şiirleri ve hayatı incelendi. Urduca gazeller ve na’atlar yazan Lucknavi, Hint gazel geleneğinin önde gelen temsilcilerinden biri olup, radyo oyunları ve edebi şarkı sözleriyle Pakistan radyolarında büyük ilgi görmüştür. Lucknavi'nin ünlü gazelleri ve Hintli şarkıcı Begüm Aktar tarafından seslendirilen eserleri, Hint ve Pakistan edebiyatının zengin kültürel dokusuna ışık tuttu.

Trabzon,Trabzon Belediyesi
belediye365.com

ABB ÇOCUK MECLİSİ 29. DÖNEM ÜYELERİNDEN BASIN AÇIKLAMASI
Emlak ve İşyeri Çevre Temizlik Vergisi 2. Taksit Son Ödeme Tarihi 2 Aralık
Sanatın hayat bulduğu yer SAMEK binlerce kişinin hayatına iz bırakıyor: “Kendim için yepyeni bir sayfa açtım…”
Başkan Büyükkılıç, Macar Büyükelçi Matis ile ‘Misafirperver Bir Devlet’ Sergisi’ni Açtı
Sapanca Kurtköy-Yavuzselim Mahallesi Nazım İmar Planı Değişikliği
BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı
ALTINORDU AVRUPA’NIN YENİ SPOR ŞEHRİ OLMAYA HAZIR
VERGİ ÖDEMELERİNDE SON TARİH: 30 KASIM 2024
BAŞKAN DEMİR'DEN 20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJI
DÜNYA ŞEHRİ TRABZON’DA PATEN FUTBOLU BAŞLIYOR
Yağmur Suyu Hatlarında Yok Yok!
DAYANIŞMANIN SEMBOLÜ OLARAK BİLEKLİK YAPTILAR
Antalya’nın ilk “Çocuk Hakları Durağı” açıldı
DBB Kadın Voleybol Takımı gruptaki puanını 18’e çıkardı