Gençler staj döneminde ucuz iş gücü olmak istemiyor

Gençler staj döneminde ucuz iş gücü olmak istemiyor

Gençler staj döneminde ucuz iş gücü olmak istemiyor

 

Yaz aylarında hizmet sektörünü tercih ediyorlar

Son yıllarda gençlerin büyük çoğunluğu, eğitim aldıkları alanda staj yapmak yerine yaz aylarında market, restoran, kafe, otel ve perakende satış mağazalarında çalışmayı tercih ediyor. Gençlerin bu tercihinin kaynağına dair Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Stajyerlerin sıkça ucuz iş gücü olarak görülmesi ve yasal çalışma saatlerini aşan sürelerde çalıştırılmaları ciddi bir problem oluşturuyor. Özellikle turizm bölgelerindeki dönemsel çalışmalarda beslenme ve barınma konularında sıkıntı yaşanıyor” dedi.

Gençlerin yaz tatillerinde staj yerine hizmet sektöründe çalışma tercihini değerlendiren Eleman.net CEO'su Levent Dicle, şu açıklamalarda bulundu: “Yaz aylarında hizmet sektöründe ciddi bir iş artışı yaşanıyor. Özellikle tatil bölgelerinde marketler, restoranlar, kafeler, oteller ve perakende satış mağazaları eleman arayışına giriyor. Bu da gençler için hızlıca iş bulma imkanı sağlıyor. Finansal açıdan bakıldığında, hizmet sektöründe çalışarak elde edilebilecek gelir oldukça cazip. Aylık kazanç, bölgelere göre değişiklik gösterse de ortalama 26.000 TL seviyelerine ulaşıyor. Bu da gençlerin kendi masraflarını karşılamaları ve birikim yapmaları için önemli bir fırsat sağlıyor.”

 “Stajyerlerin büyük bir kısmı maaş almıyor”

Staj imkanlarının sınırlı olmasının da gençlerin tercihinde etkili olduğunu belirten Dicle, “Staj imkanlarının yetersizliği büyük bir sorun. Öğrenciler, eğitimini aldıkları veya aradıkları alanlarda staj bulmakta zorlanıyorlar. Birçok şirket stajyer kabul etse de, bu stajlar genellikle öğrencilere anlamlı mesleki deneyim kazandırmaktan uzak kalabiliyor. Finansal konular da ciddi bir sorun. Birçok stajyer ya maaş almıyor ya da asgari ücretin altında bir maaşla çalışmak zorunda kalıyor. Asgari ücretin altında gelirle geçinmek gençler için oldukça zorlayıcı oluyor” dedi.

“Stajyerlerin ucuz iş gücü olarak görülmesi ciddi bir problem”

Turizm sektöründe gençlerin karşılaştığı staj problemlerine dikkat çeken Dicle, “Turizm sektöründe staj yapan öğrenciler, adapte olma ve iş rotasyonu gibi önemli uygulamaların eksikliğinden muzdarip. Maalesef bu durum öğrencilerin işe alışmalarını zorlaştırıyor. Ayrıca, stajyerlerin sıkça ucuz iş gücü olarak görülmesi ve yasal çalışma saatlerini aşan sürelerde çalıştırılmaları da ciddi bir sorun. Bu sektörde beslenme ve barınma konularında da sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle mevsimlik olarak çalıştıkları tesislerde gerekli ilgi ve koşulların sağlanmaması, staj sürecinin daha başından motivasyon kaybına neden oluyor” diye konuştu.

“Eğitici ve verimli işlere yönlendirilmeliler” 

Şirketlerin staj dönemlerini daha verimli ve ilgi çekici hale getirmek için neler yapabileceklerine dair önerilerde bulunan Dicle, “Adil bir çalışma ortamı sağlamak en kritik adımlardan biri. Stajyerlere adil ve saygılı davranmak, onların motivasyonunu ve verimliliğini artırır. Mesleki gelişim açısından bakıldığında, stajyerlerin kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sunmak çok önemli. Onları sadece önemsiz işlerle meşgul etmek yerine, gerçek projelerde yer almalarını sağlamak, öğrenme süreçlerini hızlandırır ve onlara değerli deneyimler kazandırır. Şirket içi eğitim programları ve düzenli geri bildirimlerle beslemek stajyerlerin ilgisini çekecektir” ifadelerini kullandı.

“10 stajyerden 3’ü staj yaptığı yerde işe giriyor”

Staj yapan gençlerin sonrasında iş bulma şansına dair de görüş bildiren Dicle, “Staj dönemleri, işverenler açısından bir tecrübe birikimi olarak kabul görüyor. İyi bir yerde staj yapmış gençler, iş arayışına girdiklerinde bu deneyimlerinden dolayı avantajlı hale geliyorlar. Ancak ülkemizde staj yapan gençlerin, staj yaptıkları yerde işe girme oranları düşük. Her 10 stajyerden 3'ü staj yaptığı yerde kadrolu olarak işe girebiliyor” dedi.



MALTA BAKANI GALDES, NURDAĞI’NDAKİ ÇALIŞMALARI AB GÖZÜYLE İNCELEDİ
Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri Ata Sahne’de buluşuyor
KADINA ŞİDDETE KARŞI BİLİNÇ ARTACAK
Buca’da temizlik çalışmaları aralıksız sürüyor
23 İlde Jandarma Tarafından Düzenlenen NARKOÇELİK-49 Operasyonları Kapsamında 1 Ton 756 Kg Uyuşturucu Madde, 995 Bin Adet Kök Kenevir Yakalandı
Büyükşehir’den Parklarda Temizlik Seferberliği
SELÇUKLU BELEDİYESİ FİZİKİ BELEDİYECİLİK ÇALIŞMALARI İLE SELÇUKLU’YA DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYOR
Eyyübiye Parklarında Bakım Zamanı
Başkan Büyükkılıç: “İncesu İlçemize Yeni Sondaj Kuyusu Açtık”
Büyükşehir Belediyesi AKOM binasını hızla tamamlıyor
Şişli Belediyesinden çevre dayanışması
BAHRİYE ÜÇOK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ YARARLANDI
Artİstanbul Feshane’de Çocuk Hakları Paneli: Farkındalık yaratmamız lazım
EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİNDE SON GÜN 30 KASIM 2024
YALOVA BELEDİYESİ’NDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL JEST