Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

Gömülü 20 yaş dişleri kist oluşumuna neden olabilir

Uzmanlar tamamen sürmüş ve uygun pozisyonda olan 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek olmadığını belirtiyor. Ancak, yarı gömülü olan 20 yaş dişlerinde diş eti iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, “Bu durumda çene yüzünde abseler, yüzde şişlik, ağrı ve ağız açmada kısıtlılık gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve çekilmesi gerekebilir.” dedi. Sorun olup olmadığının anlaşılması için radyografik değerlendirme gerektiğine vurgu yapan Altop, çekim kararının anatomik olarak sinirle ilişkisi, kist oluşup oluşmadığı, çevre doku ve dişlere zararı gibi konuların değerlendirilmesinden sonra verilebileceğini söyledi.

Üsküdar Diş Hastanesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, 20 yaş dişlerinin çekilip çekilmemesi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Altop, bu tür dişlerin asemptomatik olsa dahi çevresinde kese oluşturabileceğini ve her vakanın ayrı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

20 yaş dişlerinin çekilmesine her zaman gerek olmuyor

20 Yaş dişleri çenemizin en arka kısmında yer alan dişler olduğunu hatırlatan Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop “En geç çıkan dişler oldukları için çene kavsinde sıklıkla yer bulamazlar. 20’li yaşlarda radyografi sonrası genel değerlendirme ile teşhis ve gerekirse müdahale planlanmalıdır.” dedi.

Hangi durumlarda 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek olmadığı konusunda bilgi veren Altop, “Ağızda tamamen sürmüş 20 yaş dişleri; eğer kapanışta ise yani karşılığında diş varsa, düzgün pozisyonda, çevre dokulara zarar vermiyor ve sağlıklı ise çekilmesine gerek kalmaz.” açıklamasını yaptı.

Yarı gömülü 20 yaş dişlerinde bakteri tehlikesi

Gömülü ya da yarı gömülü 20 yaş dişlerinin çekim gerektirip gerektirmediği konusuna da değinen Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, “Çene kemiği içerisinde yarı gömülü 20 yaş dişlerinde, üzerindeki diş eti ile diş arasında bakteri birikimine bağlı diş eti iltihabı gelişebilir. Bu durumda çene yüz abseleri, yüzde şişlik, ağrı, ağız açmada kısıtlılığa neden olabilir ve çekilmesi gerekir.” dedi.

Tamamen çene kemiği içerisinde gömülü 20 yaş dişlerinin de sorun oluşturabileceğine dikkat çeken Altop, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tamamen gömülü 20 yaş dişlerinde, asemptomatik olsa bile etrafındaki kese, kistlere dönüşebilir. Bu nedenle radyografik değerlendirme gerekir. Anatomik olarak sinirle ilişkisi, kist oluşup oluşmadığı, çevre doku ve dişlere zararı değerlendirilerek çekim kararı verilir.” 



Türk ihracatçılar İpek Yolu’nun Batı’ya açılan kapısı Urumçi’de yeni işbirliklerine imza attı
DENEME TOHUMLARININ İLK HASADINI ÇİFTÇİ TARLADAÇALIŞIR’LA BİRLİKTE YAPTI
UEFA EURO 2024™ Resmi Sponsoru Hellmann’s ile Bu Yaz Maçlar Dolu Dolu Lezzetle Geçecek!
MediaMarkt geleceğin kadın liderlerine sertifikalarını takdim etti
”EVİ SATIP FAİZE YATIRMAYIN SONRA EV ALMAK ÇOK ZOR OLACAK”
Cumhuriyetin Kalbi Ankara’da Kullanıma Uygun Heliport Yok
Türk voleybol tarihine atılan 38 yıllık imzanın özeti VakıfBank’ın yeni reklam filminde!
GIDA ENDÜSTRİSİNDE YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ F İSTANBUL’DA
HALİÇ KÖPRÜSÜ METROBÜS YOLU YENİLENDİ
KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR
İstinye Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri Diplomalarını aldı.
VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
YENİ BİR DS AUTOMOBILES MODELİ İÇİN TEMMUZ AYI FIRSATLARI!
Drift Heyecanı Pazar Günü Körfez'de
Cem Bölükbaşı İtalya’da piste çıkacak!