Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkanı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 9 Eylül 2023 tarihine kadar Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde misafirlerini ağırlayacak.
Sektöre gerçekçi bir gelecek vizyonu göstererek, sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve ihracat odaklı projeler için yol gösterici pek çok konuyu sahnesine taşıyan ve 44 ülkeden 1.500’e yakın yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul Azerbaycan, Brezilya, Fransa, Yunanistan, İsrail, Ürdün, Amerika, Katar, İngiltere, Güney Afrika, Sırbistan, Bulgaristan, Almanya, Kuveyt başta olmak üzere 80 ülkeden 800’e yakın yabancı satın almacıyı ağırlayacak olan WorldFood İstanbul Fuarı, bölgesinde ve dünyada iş hacmi oluşturarak, ticaret hareketliliğini, yerli üreticilerin ihracat potansiyellerini artırmak için fırsat sunmasının yanı sıra, aynı zamanda, fuar süresince gerçekleştirilecek oturumlarla, sektöre dair hedefler, uzman isimler tarafından paylaşılarak Türkiye’nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün öngörüleriyle, “bölgesel ve uluslararası bir vizyon platformu” özelliğini güçlendirmeye devam edecek.
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER); WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı’nın dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlarından biri olması hedefiyle “Türkiye Gıda Platformu” adı altında güçlerini birleştirdi. Türkiye fuarcılık sektörünün öncü kuruluşlarından ALZ Fuar da “İş Birliği Kuruluşu” olarak WordlFood İstanbul’da yer alıyor.
Pınar Süt, Tahsildaroğlu, Malatyapazarı, Beyoğlu Çikolata, Nuh’un Ankara, Seyidoğlu Gıda, Bolçi Çikolata, Muratbey, Dardenel, Cafe Crown, Reis Gıda, Tayaş Gıda, Meysu, Tariş Üzüm, Sütaş ve Migros Ticaret A.Ş. gibi yüzlerce büyük katılımcı firmanın yer alacağı fuarda, konferansların yanı sıra tematik fuar turları, ulusal ve uluslararası fuar katılımcısı firmaların mutfak atölyeleri, ünlü şefler ile gerçekleştirilecek reçete sunumları, tarif sohbetleri ve lezzet şovları da düzenlenerek, ziyaretçilere etkileşimli bir fuar deneyimi yaşatılıyor.
3. gün sektörel oturumlarının Gıda İhracatında Yeni Pazarlar & Büyüme Stratejileri panelinde uluslararası operasyonlarda tedarik zinciri, satın alma kriterleri, gıda yeniliği, güvenliği ve kalitesinin iş birliklerindeki konumu konuları Xsights Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Çiğdem Penn moderatörlüğünde işlendi. Büyük ilgi çeken panelin konuşmacıları Tayaş Gıda Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Emre Taycı, Rusya İhracat Merkezi Uluslararası Projeler Müdürü Jabbori Najibullah, Marpol SA Genel Müdürü Juan Carlos Martinez, Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Necla İ. Küçükçolak ve Tiryaki Agro Group İhracat Müdürü Süleyman Sanduvaç oldu.
Tayaş Gıda Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Emre Taycı, “Biz şeker üretimi yapıyoruz. Diğer taraftan çikolatalı ürünler üretiyoruz. 148 farklı ülkeye ihracat yaptık geçen yıl. Grup şirketlerimizin en büyüğü Tayaş Gıda. Sektörde ihracat yapan herkes bizim varlığımızın farkında. Her sene farklı ülkelerde 15 farklı fuara katılıyoruz. Yeni insanlarla tanışıp yeni pazarlara giriyoruz. Her bölgenin kendisine ait özelliklerini analiz ediyoruz. İhtiyaçlara cevap verebilmek adına yolumuz uzun. Sürekli olarak pazarlama faaliyetlerimize devam ediyoruz.” diyerek değişen dünya şartlarında, toptan pazarının yoğunluğundan, perakendeye yönelimlerinden ve bu doğrultuda Tayaş Gıda’nın sektördeki konumu ve Pazar hedeflerinden söz etti.
Rusya İhracat Merkezi Uluslararası Projeler Müdürü Jabbori Najibullah, “Türkiye kendini Avrupa organizasyonlarında çok iyi konumlandırdı. Her zaman çok sevdiğimiz bir komşumuz. Günümüzde dünya ticareti yön değiştirdi. Son iki yıl özellikle Rus şirketleri için zor geçti. Ana vizyon özellikle Rus şirketleri için değişti. Afrika’ya doğru bir yönelim başladı. Bazı ülkeler ile Rusya’nın iletişimi iyileşmekte. Faaliyetlerimizi tüm ülkelere kaydırmak istiyoruz. Diğer ülkeler de bu kapasiteyi artırma hedefinde. Rus piyasası yabancı ortaklar için çok ilginç bir pazar. Rusya – Türkiye ilişkisi diğer ülkelere kıyasla çok farklı bir büyüklükte. 2021-2022’de 30 milyar dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Bu adımların devamını getirmeliyiz.” diyerek Türkiye’nin lojistik kabiliyetleri doğrultusundaki iş potansiyeli ve Rusya için iş birliği fırsatlarının öneminden bahsetti.
Doç. Dr. Necla İ. Küçükçolak, “Türkiye’nin rolü, tahıl koridoru ile değişti. Üretmek için yeterli alanımız da var, çiftçimiz de var. Fakat günden güne üretmek daha pahalı hale geliyor. Şu anda çiftçilerin kendi alanlarını sulamaları çok zor. Enerji kaynaklarının maaliyetleri de çok arttı. Böyle durumlarda çiftçinin desteklenmesi, küresel ısınma konusunda bilgilendirilmesi çok önemli. Üretecekleri şeyleri bizim teşvik etmemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı sanırım şuna karar verecek, hangi ürünü nerede üretmeliyiz nerede saklayacağız. İyi depolama şartlarına ihtiyacımız var. Biz piyasamızı açtığımızda 10 milyon kapasitemiz vardı. Kısa vadede depolama alanında daha fazla yatırım bekliyoruz. Tahılı depolama açısından yüzde 40’lık bir artış umut ediyoruz.” sözleriyle, çiftçinin desteklenmesinin önemine değinirken, Türkiye’nin gelecek depolama yatırımlarına vurgu yaptı.
Tiryaki Agro Group İhracat Müdürü Süleyman Sanduvaç, “Günümüzde ihracat şimdi daha da önemli bir konumda. Tiryaki grubu kendini tarımsal tedarik zinciri olarak tanımlar. Çalışanlarımızın sayısı gitgide artıyor. Daha küresel çapta büyümeye devam ediyoruz. Çiftçilik ailemizden geliyor. Türkiye’de özel şirket olarak 500 binden fazla hektarlık bir alanı kontrol ediyoruz. Kendi lojistik şirketimize sahibiz. Neredeyse 25 işletmemiz var 11 ülkede. Sadece kendi ülkemizde değil global markette bulunmaktan da çekinmiyoruz. 4-5 ülkeden satın alıp birçok ülkeye organik ürünler satıyoruz. Geçen yıl 4 milyon tondan fazla satış yaptık dünya genelinde. Depolama yatırımlarına devam ediyoruz. Ar-Ge çalışmalarına yön veriyoruz. Büyük bir aile olarak çalışıyoruz. Büyük oynamaya devam edeceğiz.” dedi.
8 Eylül’ün son oturumunda Avrupa’nın en büyük inovasyon ağı EIT'nin desteklediği Empowering Women in Agrifood (EWA) girişimcileri ile tanışıldı. WorldFood İstanbul’un 2020 yılından beri sürdürdüğü Food Tech Garage projesi ile gıda sektörüne damga vuran, teknoloji ve tarımda değişim yaratan start-uplar fuarda ağırlandı. Bu kapsamda 2023 yılının katılımcıları olan Dr. Aronia, Limonita Vegan Kasap, Malty Snacks ve NFS Fonksiyonel Gıda kurucuları “Start-uplar için Dünya Kapıları Ardına Kadar Açık” panelinde, ICA Events içerik yöneticisi Zeynep Gülşen Can moderatörlüğünde biraraya gelerek yeni nesil gıda teknolojilerini, ileri dönüşüm gıda üretimlerini, yapay zeka tabanlı proseslerini, akıllı tarım uygulamalarını ve sağlıklı & organik formüllerini izleyicilerle paylaştılar. Kadın liderli girişimcilik kültürü ile start-up ekosisteminde ortaklık ve global iş birliği gündeme taşındı.
Şef Atölyeleri kapsamında gerçekleştirilen Duyusal Sırlar: Japonya’nın Sıra Dışı ama Gündelik Baharat ve Aromaları “YUZU” & “WASABI” adlı söyleşinin konuşmacıları arasında Nesrin İşcan Arslan, Ryoko Tomoda, Shohei Sagawa yer aldı.
Nesrin İşcan Arslan “Yuzu, Japon mutfağında kullanılan bir tatlandırıcıdır. Özellikle sashimi, noodle, ve bazı ızgara balıklar üzerinde rende halinde sunum gerçekleştiriliyor. Maalesef Türkiye’de bu ihrac edilmiyor, bir ithalatçı yok. Wasabi çok pahalı bir sebze, herkesin ulaşabileceği bir ürün değil. En çok kullanılan ürünü toz wasabi, marketlerde en çok satan ürünü ise tüp şeklinde. Türkiye’de wasabi var fakat içinde gerçek wasabi yer almıyor. Wasabi peynir ürünlerinde de kullanılıyor, et ile tüketiliyor. Wasabinin istediği toprak çakıllı ve kumlu olmalı, suyu hızlı absorbe olmalı. Japanstreet diye bir platformumuz var, bu platform üzerinden japon şirketlerine ulaşabiliyorsunuz. Burada sadece yuzu ve wasabi yok, gıdadan tutun, kozmetik makina alanında birçok sektörde japon üreticilerin mevcut olduğu bir platform. Bu fuara katılma sebebimiz bu platformu tanıtmak ve bu ürünleri ithal edebilecek şirketlerle bağlantı kurabilmek. Ramen Türkiye’de pek tercih edilmiyor. Bu şekilde çorba gibi, su içinde olunca tüketmekte zorlanıyor olabiliriz. Japonya’da bunu tüketirken ses çıkartılır, bizim kültürümüzde yok ama, Japonya’da bu ses lezzetli olduğunu göstermek içindir.” sözleriyle Japon lezzetlerinin inceliklerini paylaşırken, Ryoko Tomoda ve Shohei Sagawa yuzuları dağıtarak, enfes rameniyle ziyafet yaşattı.
ICA Events Hakkında:
Genel merkezi Londra'da bulunan ICA Events, Birleşik Krallık, Orta Doğu ve Çin'deki temsilcilikleriyle Türkiye, Polonya, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan'da 50'yi aşkın fuar, sergi ve konferans düzenleyen uluslararası bir fuar şirketidir.
ICA Events, dünyanın her köşesinden gelen müşterilerin olağanüstü anlar paylaştığı ve sektör inovasyonunun şekillendiği kaçırılmayacak etkinlikler düzenleyen yeni nesil bir organizasyon firmasıdır. Vizyonumuz, dünyanın en önde gelen içerik odaklı ve mutlaka gidilmesi gereken etkinlik portföyünü oluşturarak müşterilerimize muazzam bir deneyim ve yatırım getirisi sağlamaktır.
Türkiye’de ise ICA Events gücünü bölgedeki küresel ağdan alarak inşaat (Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul), turizm (EMITT), kozmetik (BeautyEurasia), gıda (WorldFood Istanbul), raylı sistemler ve lojistik (Eurasia Rail) sektörlerinde Türkiye’nin öncü fuarlarını düzenlemektedir.