İzmit Belediyesi tarafından 5 Aralık Unesco Dünya Türk Kahvesi günü etkinlikleri kapsamında 4. Geleneksel Dünya Türk Kahvesi Etkinlikleri, Mimarlar Odası Taş Bina’da gerçekleşti
İzmit Belediyesi, kültürel mirasların unutulmasına izin vermiyor. Türk Kahvesinin 2013 yılında UNESCO tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine alınmasıyla, her yıl 5 Aralık günü tüm dünyada “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda İzmit Belediyesi tarafından 4. Geleneksel Dünya Türk Kahvesi Etkinlikleri gerçekleşti.
Geniş Katılım
Etkinlik kapsamında TMMOB Mimarlar Odası Taş Bina’da gerçekleşen programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Gülşah Toprak Poyraz, KYÖD Başkanı Uğur Saral, ÇYDD Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, Yeniden Refah İzmit İlçe Başkanı Mustafa Şahin, meclis üyeleri, oda başkanları ve kahveseverler katıldı.
“Kültürel Mirasa Sahip Çıkmamız Gerekiyor”
Programda konuşan Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün, İzmit’in tarihi dokusuyla uyum içinde, bizim için hem bir kültürel değer hem de bir paylaşım geleneği olan Türk kahvesinin anlamını siz değerli misafirlerimizle birlikte kutlamak için bir aradayız. İzmit Belediyesi olarak 4. kez düzenlediğimiz Dünya Türk Kahvesi Günü buluşmamızı artık İzmit’in bir geleneği hâline getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu geleneği bundan sonra da devam ettirmek bizim amacımız. Kültürel mirasımız kıymetli. Somut olmayan kültürel mirasa hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor.
“Gurur Duydum”
Türk kahvesi, UNESCO tarafından kabul edilen en önemli somut olmayan kültürel mirasımız. Bu anlamda biz yerel yönetimlere bu tür miraslara sahip çıkma zorunluluğu düşüyor. Türk kahvesi, mis gibi kokusuyla bizleri bir araya getiren, sohbetlerimizi derinleştiren, samimiyetimizi artıran bir bağ. Geçmişten günümüze uzanan bu değer, kültürümüzün ve kimliğimizin de önemli bir parçası. Kahve festivalinin ilk yılında bir vatandaşımız bize, dünyada bilinen ünlü kahve markalarının atasının Türk Kahvesi olduğunu söylemişti. Bu bilgi karşısında hem şaşırmış hem de gurur duymuştum.
“Büyük Mutluluk Duyuyoruz”
UNESCO’nun 2013 yılında Türk kahvesini “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” olarak kabul etmesi de bu değerin evrensel anlamda bir tasdiki. İzmit Belediyesi olarak bu anlamlı günü, KYÖD ve Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ile birlikte; kahve işletmecilerimizin de desteğiyle organize etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
Katılımcılara Teşekkür Ediyorum
Bu etkinliklerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, değerli katılımcılarımız Yolaç Özcan, Boğaçhan Güneş ve Mahmut Dilbaz,’a; Rodopi Kahve, Monad Kahve, Disa Kahve işletmelerimize, Kültür Müdürlüğümüze ve Kent Orkestramıza teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerle, kültürel mirasımızı daha ileriye taşımak, gençlerimize aktarmak ve tüm dünyayla paylaşmak en büyük hedefimiz.
“Kararlılıkla Yolumuza Devam Edeceğiz”
Bizim için belediyecilik sadece asfalt döküp kaldırım taşı yapmak değil. Kente, ülkemizin değerlerine sahip çıkıp geleceğe vizyon oluşturmakta görevlerimizden bir tanesi. Sahip olduğumuz mirası aktarmak en önemli sorumluluklarımızdan bir tanesi. O yüzden klasik belediyeciliğin ötesinde sosyal belediyecilik, kültür belediyeciliği gibi çalışmaları isteyerek yapmaya çalışıyoruz. Bu kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Kentimizin ve ülkemizin kültür mirasını yaşatmaya devam edeceğiz.
“Gelecek Kuşaklara Aktarmalıyız”
5 Aralık hem Türk Kahvesi günü hem de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü. Bu şehir 3 bin yıllık tarihe sahip bir şehir. Her döneme iz bırakmış değerlere sahibiz. Nikomedia olmadan İstanbul olmazdı diyorum. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve son kez basın toplantısını düzenlediği şehirdir burası. Bu basın toplantısında birçok müjde verildi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının elbet bir gün verileceği o günlerde bu şehirden müjdelendi. O yüzden kültürel mirasımıza sarılıp gelecek kuşaklara aktarmalıyız” dedi.
Türk Kahvesi Pişirme Teknikleri Uygulamalı Olarak Anlatıldı
Türk Kahvesi hakkında deneyimlerini Yolaç Özcan, Monad Coffee Kurucu Ortağı Boğaçhan Güneş ve Mahmut Dilbaz katılımıcılarla paylaştı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise İzmit Belediyesi Dernekler Masası Sorumlusu Eray Bodur üstlendi. Programda, Boğaçhan Güneş tarafından Türk kahvesi pişirme teknikleri uygulamalı olarak anlattı. Katılımcılar, bu sunum sayesinde kahve yapımında kullanılan geleneksel ve modern yöntemleri öğrenme fırsatı buldu.