KÂĞITHANE’NİN TARİHİ ESERLERİ GELECEK NESİLLERE KAZANDIRILIYOR

KÂĞITHANE’NİN TARİHİ ESERLERİ GELECEK NESİLLERE KAZANDIRILIYOR

KÂĞITHANE’NİN TARİHİ ESERLERİ GELECEK NESİLLERE KAZANDIRILIYOR

Kâğıthane Belediyesi ilçenin tarihi mirasını koruma çalışmaları kapsamında önemli eserleri restore ederek kültürel mirasa katkı sağlıyor.

Kâğıthane, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir bölge olarak biliniyor. Kâğıthane Belediyesi tarafından başlatılan projeyle ilçenin tarihine ışık tutan ve geçmişi günümüze taşıyan önemli yapılar restore edilerek gelecek nesillere miras olarak bırakılıyor.

Tarihi Su Sarnıcı

Kâğıthane’nin su ihtiyacını karşılamak için Osmanlı döneminde yapılan tarihi su sarnıcı, 6,5 metre yüksekliğe ve 210 metrekarelik bir alana sahip. Bu sarnıç bölgenin o dönemki yaşamına dair önemli bilgiler sunuyor.

Tarihi Sadabad Karakolu

Sadabad Karakolu, Sultan II. Abdülhamid döneminde bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiş bir diğer önemli yapı. Kâğıthane’de Kitap Kafe ve Turizm Ofisi olarak hizmet vermek üzere restore edildi. Kâğıthane Belediyesi bu tarihi yapıyı restore ederek bir yandan turizme kazandırırken diğer yandan da tarihin derin izlerini koruyor.

Tarihi Kâğıthane Treni

I. Dünya Savaşı döneminde Kağıthane'de kullanılan tren hattı restore edilerek nostaljik bir hava kazandırıldı. Haliç-Karadeniz sahra hattı olarak bilinen bu tren yolu 100 yıl aradan sonra yeniden çalışmaya başladı ve hem bölge halkı hem de tarih meraklıları tarafından ilgiyle karşılandı.

Tarihi Saray Çamaşırhanesi

1860'lı yıllarda Sultan Abdülaziz Han tarafından saray halkının kıyafetlerini temizlemek amacıyla yapılan Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi 160 yıl sonra Kağıthane Belediyesi'nin özenli restorasyon çalışmaları sayesinde yeniden canlandı. Bu yapının mimarisi o dönemin mimari detaylarını barındıran özgün bir eser olarak dikkat çekiyor.

II. Abdülhamid Çeşmesi

Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid dönemine ait olan tarihi çeşme Kâğıthane Belediyesi tarafından restore edilerek halka sunuldu. Dört yüzlü ve saçaklı mimarisiyle dikkat çeken bu eser, mermer detayları ve baklava dilimi süslemeleriyle dönemin estetik anlayışını yansıtıyor. Çeşmenin kitabesi ise ünlü hattat Nuri tarafından yazılmış şair Fevzi tarafından da hazırlanmıştır.

II. Mahmud Nişantaşı

II. Mahmud’un topçu atış eğitimleri sırasında gerçekleştirdiği bir deneme atışının hatırasına dikilen Nişantaşı, dikdörtgen mermer bir bloktan oluşmaktadır. Nişantaşı’nın kaidesi mermerdir ve üzerinde II. Mahmud’a ait tuğra yer alır. Kitabenin yazıları talik usulüyle kazınmıştır.

Kâğıthane Belediyesi’nin bu titiz çalışmaları bölgenin tarihi dokusunu korurken kültürel mirasın da gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Bu restorasyon çalışmalarıyla Kağıthane’nin zengin tarihi modern dünyaya kazandırılırken turizmin de canlanmasına katkı sunuluyor.


İstanbul,Kağıthane Belediyesi
belediye365.com

ABB ÇOCUK MECLİSİ 29. DÖNEM ÜYELERİNDEN BASIN AÇIKLAMASI
Emlak ve İşyeri Çevre Temizlik Vergisi 2. Taksit Son Ödeme Tarihi 2 Aralık
Sanatın hayat bulduğu yer SAMEK binlerce kişinin hayatına iz bırakıyor: “Kendim için yepyeni bir sayfa açtım…”
Başkan Büyükkılıç, Macar Büyükelçi Matis ile ‘Misafirperver Bir Devlet’ Sergisi’ni Açtı
Sapanca Kurtköy-Yavuzselim Mahallesi Nazım İmar Planı Değişikliği
BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı
ALTINORDU AVRUPA’NIN YENİ SPOR ŞEHRİ OLMAYA HAZIR
VERGİ ÖDEMELERİNDE SON TARİH: 30 KASIM 2024
BAŞKAN DEMİR'DEN 20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJI
DÜNYA ŞEHRİ TRABZON’DA PATEN FUTBOLU BAŞLIYOR
Yağmur Suyu Hatlarında Yok Yok!
DAYANIŞMANIN SEMBOLÜ OLARAK BİLEKLİK YAPTILAR
Antalya’nın ilk “Çocuk Hakları Durağı” açıldı
DBB Kadın Voleybol Takımı gruptaki puanını 18’e çıkardı