Tüm kardiyoloji dünyasının beklediği, kalp sağlığıyla ilgili son gelişmeler ve teknolojilerin paylaşıldığı İleri Kardiyovasküler Çözümler (ACS’24) Sempozyumu’nun on birincisi İstinye Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyuma hem yurt içinden hem de yurt dışından 1700 kardiyolog ve sağlık profesyoneli katıldı.
İleri Kardiyovasküler Çözümler (ACS’24) Sempozyumunun açılış konuşmasını Liv Hospital Grup Koordinatörü ve İstinye Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Meri İstiroti yaptı. Meri İstiroti, İstinye Üniversitesi Kongre Merkezi’nin ilk bilimsel toplantısını kardiyolojinin geleceğini anlatan ACS24’e ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanları Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Prof. Dr. Enis Oğuz başta olmak üzere Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez, Uzm. Dr. Ayşegül Karahan ve Prof. Dr. Rıfat Eralp Ulusoy’un katkılarıyla hazırlanan ACS24’te teorik bilgilerin yanı sıra ameliyathanelerden canlı cerrahiler de yansıtıldı. “Zor soruları sor, daha iyi çözümler bul” mottosuyla düzenlenen oturumlar, katılımcılar için hem öğretici hem de ilham verici bir deneyim sağladı.
Canlı Olgular, Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Merkezdeydi
ACS24’te girişimsel kardiyolojiden aritmi tedavilerine kadar birçok konu kardiyoloji uzmanlarının eşliğinde canlı olgular üzerinden detaylıca ele alındı. Bu kapsamda, canlı yayınla bağlanılan persistan atriyal fibrilasyon (AF) ablasyon ameliyatının yapıldığı oturum hem hasta yönetimi hem de kullanılan 3 boyutlu haritalama teknikleriyle öne çıktı. Prof. Dr. Enis Oğuz, “Haritalandırma teknikleri sayesinde işlemler daha hızlı ve ayrıntılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu oturumlar sayesinde yalnızca öğrenmiyor, aynı zamanda meslektaşlarımızla interaktif bir şekilde tartışma fırsatı buluyoruz” diyerek toplantının bilimsel ve teknolojik önemini vurguladı.
Yeni gündeme giren ilaç salınımlı balonlar ile daha önce endikasyonu tartışmalı olan konular üzerine etraflıca tartışılan sempozyumda Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu DCB’nin (İlaç Salınımlı Balonlar) ince damarlarda, stent içi daralmalarda ve bifurkasyon denilen çatal damarlarda avantaj sağlayabileceğini söyledi. Bifurksayon denilen çatallaşan damarlarda FFR denilen teknikle kan akım miktarı değerlendirilerek yapılan bir işlem örneği canlı olarak yapıldı ve bu sayede gereksiz stentleme işleminden kaçınılması konusunda vurgu yapıldı.
• İlaç Kaplı Balonlar (DCB): Bu yılın en dikkat çekici oturumlarından biri olan ilaç kaplı balonların kullanımına yönelik teknik detaylar hararetli bir tartışma ortamında masaya yatırıldı.
• TAVİ: Aort kapak darlıklarında TAVİ yöntemi ile tedavi edilecek hastaların işlem öncesi planlama yöntemleri derinlemesine konuşuldu. Planlama ile komplikasyonların önüne geçilebildiği ve işlemin daha güvenli yapıldığı vurgulandı. Yeni TAVİ kapaklarının modern ve minimalist yöntemlerle adım adım nasıl yerleştirileceği ifade edildi.
• Kompleks İşlemlerin Uygulanması: Doğru stent ve malzeme seçimiyle işlemlerin nasıl daha kolay ve tekrarlanabilir hale getirileceği canlı olgular üzerinden anlatıldı.
Bilimsel Dayanışma Gelecek Projelerde Devam Edecek
Etkinliğin sonunda, ACS’in 2025 yılı projeleri için uluslararası bir ağ oluşturma, bilimsel iş birliklerini artırma ve yenilikçi eğitim modellerine odaklanma konuları ele alındı. Sempozyum, “kalp takımının” hasta odaklı karar verme mekanizmalarının önemi vurgulanarak tamamlandı.
ACS24, kardiyoloji dünyasında yeni teknolojilerin tanıtıldığı, bilimsel etkileşimin üst düzeyde olduğu ve mesleki gelişime katkı sağlayan bir platform olarak kalıcı bir iz bıraktı.