Mor Çatı’dan Deprem Bölgesinde Kadına Yönelik Şiddete Dair Rapor

Mor Çatı’dan Deprem Bölgesinde Kadına Yönelik Şiddete Dair Rapor

Mor Çatı’dan Deprem Bölgesinde Kadına Yönelik Şiddete Dair Rapor

 

Mor Çatı 6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremler sonrasında, depremden etkilenen illerde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının ve şiddete maruz kalan ya da kalma riski altında olan kadın ve çocukların durumuna dair izleme yapmak üzere 25-28 Nisan 2023 tarihleri arasında Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Adana’ya ziyaret gerçekleştirdi. Bölgede hizmet sağlayan ŞÖNİM, barolar ve yoğun göç alan ildeki bir belediye ile görüşme gerçekleştirdi. Bu ziyarete dair gözlemlerin yanı sıra, Mor Çatı’ya başvuran kadınların ve düzenledikleri sosyal çalışmacılar ve psikologlara yönelik atölye çalışmalarına deprem bölgesinden katılan kadınların deneyimlerin kaynaklık ettiği bir rapor yayınlandı.

 

Raporda depremin üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarındaki sorunların devam etmesi öne çıkıyor. Mor Çatı, kimi kurumlara ulaşmanın dahi mümkün olmadığını ve kurumların teknik altyapı eksikliklerinden dolayı ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguluyor. Kurumlarda şiddete maruz kalan kadınlara destek verecek çalışan sayısının çok azaldığı, kadroların tamamlanmadığı, aralıksız ve yoğun mesai altında çalıştırılmalarına rağmen ihtiyaçları olan süpervizyon desteklerinin verilmediği belirtiliyor.

 

Deprem sonrası maruz kaldıkları şiddet nedeniyle destek almak isteyen kadınların ise deprem sonrası belirsizlik ile mücadele etmek durumunda kaldıkları vurgulanıyor.

 

“Sadece depremden değil her şeyden çok yorgunum”

 

Raporda ayrıca şiddetin deprem dinlemediği, şiddet uygulayan erkeklerin deprem sonrasında da kadınlara yoğun bir biçimde şiddet uygulamaya devam ettiği ve genellikle çocukları şiddet aracı olarak kullandıkları vurgulanıyor. Bir diğer yandan kadınların kurumlara ulaşmakta ve destek almakta zorlanmaları bir diğer konu olarak öne çıkıyor.

 

Deprem sonrası maddi desteklerin kişi değil hane bazında verilmesinin kadınların aleyhine bir durum oluşturduğu, pek çok kadının ayrıldıkları kocalarının alması dolayısıyla maddi desteklere ulaşamadıkları raporda vurgulanan bir diğer husus.

 

 

 

Raporu tamamını okumak için: https://morcati.org.tr/izleme-raporlari/depremden-etkilenen-bolgelerde-kadinlarin-siddetten-uzaklasma-deneyimleri-ve-destek-mekanizmalari/



Stellantis 2024 Paris Otomobil Fuarı’nda Yenilikçi Teknolojilerini Dünyaya Tanıtacak!
DEPO FİLM 20. YIL KUTLAMASI ŞEHRİN RİTMİNİ DEĞİŞTİRDİ
İsrail televizyonları son dakika olarak duyurdu!
İstanbul'da yaşamanın maliyeti belli oldu: Yüzde 34'ün üzerine artış
‘Tezgah’ filminin yıldızları Hakan Gence’ye konuştu…
IMAX’İN 4K LAZER PROJEKSİYONLU SALONLARININ AÇILIŞI “JOKER: İKİLİ DELİLİK” FİLMİNİN GALASI İLE GERÇEKLEŞTİ
ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMLERİ KALP SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDİYOR
Hürriyet İK Gözünden İş Yerinde Mental Sağlık
ZEYNEP CASALİNİ‘’Zamansız Kadınların Şarkıları’’ ile urneye çıkıyor !
Bilişim Vadisi, Robotaksi Yarışması ile Birincilik Ödülünün Sahibi Oldu
Tiroid sorunları kadınları 5 kat daha fazla etkiliyor
Gökhan Çınar’dan Psikolojik Bir Oyun: FÜG
Zeynep Bastık ve Mabel Matiz ‘Lan’ için Bir Arada Rekorlar Kıran ‘Lan’a Özel Klip
GTD Genel Başkanı’ndan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’e Ziyaret: Yeni İşbirlikleri ve Projeler Gündemde
İSTANBULSMD’NİN, DEPREMDEN ETKİLENEN VE İHTİYAÇ SAHİBİ BAŞARILI ÖĞRENCİLERE YÖNELİK DÜZENLEDİĞİ STAJ PROGRAMI TAMAMLANDI.