PİYANİST GÜRAY BAŞOL’UN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE YAYINLANAN ALBÜMÜ

PİYANİST GÜRAY BAŞOL’UN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE YAYINLANAN ALBÜMÜ

PİYANİST GÜRAY BAŞOL’UN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE YAYINLANAN ALBÜMÜ

CUMHURİYETİN 100. YILINDA KADIN BESTECİLER 
NAZİFE ARAL GÜRAN- YÜKSEL KOPTAGEL” LİLA MÜZİK’TEN ÇIKTI


Martı Hotels & Marinas bünyesinde toplumsal sorumluluk misyonu ile Türkiye kültür sanat hayatının gelişimine katkı sunan Lila Müzik, özel çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Piyanist Güray Başol’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayınlanan albümü, “Cumhuriyetin 100. yılında kadın besteciler Nazife Aral Güran- Yüksel Koptagel” Lila Müzik’ten çıktı. Güray Başol, albümünde Cumhuriyetin ilk yıllarında doğmuş, eğitimlerini o dönemin zorluklarına rağmen yurtdışında sürdürmüş, yetiştikleri alan ve stil konusunda farklı müzikal kimliklere sahip iki bestecinin eşsiz yapıtlarını kayıt altına alıyor.

 

Türkiye turizminin köklü markası Martı Hotels & Marinas’ın desteği ile 25 yıl önce kurulan Lila Müzik, Türkiye’nin sanat hayatında iz bırakan besteci ve yorumcuların eserlerini müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Lila Müzik, bu kez de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, Cumhuriyet’in 2 kadın bestecisinin eserlerini özel bir albüm ile kayıt altına aldı. 

Paris’te yaşayan, Türkiye ve dünyada konserler vermeye devam eden piyanist Güray Başol’un ikinci albümü olan “Cumhuriyetin 100. yılında kadın besteciler Nazife Aral Güran- Yüksel Koptagel” Lila Müzik’ten çıktı. Üniversite eğitiminin ardından École Normale de Musique’te Germaine Mounier ile eğitimine devam eden, İdil Biret, Pascal Godard ve Verda Erman ile çalışma fırsatı bulan Başol, bu albümde eserleri arşivlerde kalmış Cumhuriyet’in kadın bestecileri Nazife Aral Güran ve Yüksel Koptagel’in eserlerini yeniden gündeme getiriyor. 

Nazife Aral Güran ve Yüksel Koptagel’den 8’er adet eşsiz eser bulunuyor

Albümde 8 eseri yer alan 1921 Viyana doğumlu Nazife Aral Güran, babasının hariciyeci olması nedeniyle çocukluk ve gençlik yıllarını yurt dışında geçirmiş bir besteci. Annesi ve Cemal Reşit Rey ile başlayan müzik çalışmalarına Güran, 1938-42 yılları arasında Berlin Yüksek Müzik Akademisi’nde devam etti. II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle eğitimine ara veren Güran, doktor olan eşinin görevi nedeniyle bulunduğu Diyarbakır’da, Diyarbakır Filarmoni Derneği’ni kurdu. Yıllar sonra yarım kalan eğitimini Köln Konservatuvarı’nda tamamlayan bestecinin eserleri Türkiye dışında Almanya’da da basıldı. 1993’te İstanbul’da vefat eden Güran’ın Feraceli Hanım, Boğaziçi’nde İkebana, İlkbahar, Gölde Akisler, Ağıt, Romans, Orkideler, Kennedy Noktürnü eserleri bu albümde müzikseverlerle buluşuyor.

Albümde yer alan diğer 8 eserin bestecisi ise, 1931 yılında İstanbul’da doğan Yüksel Koptagel’in eserlerinden oluşuyor. Sanat dolu bir ortamda yetişen sanatçı, 5 yaşındayken komşuları olan Cemal Reşit Rey’in önerisiyle Rânâ Erksan ile piyano çalışmaya başladı. 1954’te İstanbul’a gelen ünlü besteci Joaquin Rodrigo’nun daveti üzerine İspanya’ya giden Koptagel’in, kurduğu bu dostluk Rodrigo’nun 1993’teki vefatına dek sürdü. Eğitimine Madrid Konservatuvarı ve ardından Paris’teki Schola Cantorum’da devam eden sanatçı, Rodrigo’nun dışında Santiago de Compostela’daki yaz okulunda besteci Alexandre Tansman ve piyanist Alicia de Larocha ile çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na piyanist olarak atanan Koptagel, daha sonra İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda bu görevini sürdürdü. Bir süre Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun sanat yönetmenliğini yürüten sanatçının bu albümde, Piyano için 3 Parça, Ninni, Küçük Brian’ın Günlüğü, Fosil Süiti, Minorka Sonatı, Epitafio, Tamzara ve Toccata eserleri yer alıyor. 

Martı Hotels & Marinas’ın bünyesinde bu sene 25. yılını kutlayan Lila Müzik’ten çıkan albüm, Yunus Emre Enstitüsü ve Group Kotan’ın desteğiyle yayınlandı. Albümün kaydı ise, İTÜ MİAM Stüdyoları’nda Ozan Sarıer tarafından yapıldı. CD kitapçık yazılarını her iki besteci üzerine akademik çalışmalarını Viyana’da doktora tezi vererek tamamlayan Dr. Nejla Melike Atalay yazdı.  Eşsiz albümün fotoğrafları Serdar Tanyeli’ye tasarımı da Gözde Oral’a ait. 

Piyanist Güray Başol’un “Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın Besteciler Nazife Aral Güran- Yüksel Koptagel” albümünü tüm dijital platformlarda ve müzik marketlerde bulabilirsiniz. 

CUMHURİYET 100, LİLA MÜZİK 25 YAŞINDA

 www.triolila.com



Eyyübiye Parklarında Bakım Zamanı
Başkan Büyükkılıç: “İncesu İlçemize Yeni Sondaj Kuyusu Açtık”
Büyükşehir Belediyesi AKOM binasını hızla tamamlıyor
Şişli Belediyesinden çevre dayanışması
BAHRİYE ÜÇOK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ YARARLANDI
Artİstanbul Feshane’de Çocuk Hakları Paneli: Farkındalık yaratmamız lazım
EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİNDE SON GÜN 30 KASIM 2024
YALOVA BELEDİYESİ’NDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL JEST
Kayseri Büyükşehir’den Pınarbaşı’da 6 Yılda 1 Milyar TL'lik Yatırım
Geçit Yerleşkesi Dönel Kavşağı yapımı çalışmalarında sona gelindi.
Mamak’tan Geleceğe Yeşil Adım
Demokratik Gelişim Enstitüsü’nden Eş Başkanlara ziyaret
Terminal Bölgesinde Alt ve Üstyapı Çalışmaları Tamamlandı
KARATAY, KAZAKİSTAN’IN SAURAN BELEDİYESİ İLE KARDEŞ ŞEHİR OLDU
Merkezefendi Belediyesi’nden 25 Kasım’a Özel Etkinlik