Psikiyatri ilaçları ömür boyu kullanılmaz!

Psikiyatri ilaçları ömür boyu kullanılmaz!

Psikiyatri ilaçları ömür boyu kullanılmaz!

Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?

Psikiyatri ilaçlarının, ruhsal sorunu olan hastaların tedavisinde uzun yıllardır kullanılan etkili araçlar olduğunu ifade eden uzmanlar, bazı psikiyatrik ilaçların kişilerin ‘‘kafasına göre’’ kullanılması sonucu bağımlılık yapabileceğini söylüyor.

Antidepresan ilaçların bağımlılık yapmayacağını dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Kişi ilacı kendi kararı ile bırakmamalı.” dedi.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, psikiyatri ilaçlarının bağımlılık yapıp yapmaması konusunu değerlendirdi. 

Psikiyatri ilaçlarının alt gruplarının bulunduğunu ve adı en sık duyulan antidepresan ilaçlarının depresyon tedavisinde kullanıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Şizofreni hastalığında kullanılan antipsikotikler, psikoz tedavisinde kullanılır. Duygu durum düzenleyicileri duygu durum bozukluklarında kullanılır. Anksiyolitikler, kaygı bozukluğunda kullanılır.” dedi.

Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?

“Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmazlar.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Antidepresan ilaçların uzun süre kullanılması gerekebilir. Danışanların ilaçları kontrolsüzce kendilerinin kesmeleri, yan etkilere sebep olur ve kişi yaşadığı bu durumu bağımlılık olarak tanımlayabilir. Bu bağımlılık değildir, yan etkidir. Doktor kontrolünde, bir plan dahilinde antidepresanların bırakılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Gelişigüzel kullanılan anksiyolitikler bağımlılık yapabiliyor

Antipsikotik ilaçların da şizofreni, duygu durum bozuklukları gibi durumlarda kullanıldığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, bu ilaçların da bir plan dahilinde kademeli bir şekilde bırakılması gerektiğini ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, anksiyolitiklerin kaygı bozukluğu gibi bazı hastalıklarda hızlı yanıt alınmasını sağlayan ilaçlar olduğunu kaydederek, “Anksiyolitik ilaçlar doktor kontrolü olmadan, kişilerin ‘kafasına göre’ kullanılması sonucu bağımlılık yapabilir ve dozlar giderek artar. Bu ilaçlar artık doktor reçete ederse eczanelerden alınabiliyor. Bu durum kontrolsüz kullanımın önüne geçiyor. Anksiyolitik ilaçlar genelde bir iki ay kullanılır.” dedi.

Hekim kontrolünde genellikle altı aylık, bir yıllık planlar dahilinde kullanılır

“Psikiyatri ilaçları ömür boyu kullanılmaz. Hekim kontrolünde genellikle altı aylık, bir yıllık planlar dahilinde kullanılır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, bazı hastalarda daha uzun süre kullanılabileceğini ve bu durumun mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğini kaydetti.

Kişi ilacı kendi kararı ile bırakmamalı

Psikiyatri ilacı bırakılınca ne olacağına ilişkin de değerlendirmede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Bazı yan etkiler olabilir, bunlar kişinin kendisini depresif hissetmesine sebep olabilir, uykusuzluk durumu yaşanabilir. Bu yan etkiler normaldir. Kişi ilacı kendi kararı ile bırakmamalıdır. Yan etkilerin normal şekilde gözlemlenmesi için doktor kontrolünde planlı bırakılmalıdır.” dedi. 



SELÇUKLU BELEDİYESİ FİZİKİ BELEDİYECİLİK ÇALIŞMALARI İLE SELÇUKLU’YA DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYOR
Eyyübiye Parklarında Bakım Zamanı
Başkan Büyükkılıç: “İncesu İlçemize Yeni Sondaj Kuyusu Açtık”
Büyükşehir Belediyesi AKOM binasını hızla tamamlıyor
Şişli Belediyesinden çevre dayanışması
BAHRİYE ÜÇOK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ YARARLANDI
Artİstanbul Feshane’de Çocuk Hakları Paneli: Farkındalık yaratmamız lazım
EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİNDE SON GÜN 30 KASIM 2024
YALOVA BELEDİYESİ’NDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL JEST
Kayseri Büyükşehir’den Pınarbaşı’da 6 Yılda 1 Milyar TL'lik Yatırım
Geçit Yerleşkesi Dönel Kavşağı yapımı çalışmalarında sona gelindi.
Mamak’tan Geleceğe Yeşil Adım
Demokratik Gelişim Enstitüsü’nden Eş Başkanlara ziyaret
Terminal Bölgesinde Alt ve Üstyapı Çalışmaları Tamamlandı
KARATAY, KAZAKİSTAN’IN SAURAN BELEDİYESİ İLE KARDEŞ ŞEHİR OLDU