Tarih: 26.01.2024 18:20

Samsun’da’ki “SAMULAŞ” Raylı sistem artık  ihtiyaca cevap veremiyor..

Facebook Twitter Linked-in

 

Her geçen gün nüfusu hızla artan Samsuna,5 Vagonla hizmet vermekte olan”SAMULAŞ” Tramvay hattı artık ihtiyaca cevap veremiyor. İlin yaklaşık 1,5 milyon nüfusuna ilaveten sığınmacılar,Akdeniz bölgesi ve İstanbul’dan gelip yerleşenlerle Samsun’un nüfusu bir haylı artmış durumda.Başta Ondokuz Mayıs ve Samsun Üniversitelerinde öğrenim gören uzak doğu,Afrika ve diğer  dünya ülkelerinden gelen binlerce öğrenci’de Samsun nüfusuna eklendiğnde ortaya koskoca bir Metrepol şehir çıkıyor.Geçmişte göç veren bir şehir olan Samsun,şimdi ise Türkiye’nin her tarafından göç alan İl, hızla artan nüfusu nedeniyle ulaşım sorunu çekilmez bir hal alıyor.

 

 2014 yılında hizmete giren 5 Vagonlu “SAMULAŞ ”Tramvay ’ı, günün belirli saatlerinde yoğunluk nedeniyle 299kişilik vgonlara 350-400 yolcu binmesine rağmen bir o kadar’da yolcu bir sonraki seferi beklemek zorunda kalıyor.Samsun’lulara daha iyi hizmet verilebilemesi için,mevcüt vagon sayısına en azından 3-4 vagon daha ilave edilmesi gerekiyor.Öte yandan bazı Vatman’ların yazın klima,kışın ise kaloriferleri çalıştırmadıkları için,yolcular huzurlu bir yolculuk yapamıyorlar. “SAMULAŞ”Tramvayından bir başka şikayet ise durulacak istasyon anons edilmediği gibi uyarı bölümünde’de gösterilmemesidir.Bu nedenle yolcular,bazan farkında olmadan inecekleri istasyonu geçtikleri için tekrar geri dönmek zorunda kalıyorlar..

 

 

 Dünyada ilk elektrikli tramvayın 1881'de Berlin'de, 1883'te Londra'da, 1888'de Amerika'da, 1893'te Marsilya'da, 1896'da Dublin'de, 1898'de Liverpool'da, 1900'de Paris'te çalışmaya başlamasından sonra; İstanbul'da ilk elektrikli tramvay 20. 02. 1914 günü Karaköy - Ortaköy hattında hizmete girmiştir.”SAMULAŞ”’ ise 2014 yılında Samsun’a ve Samsunluya hizmet vermeye başlamış ve hızla büyümekte olan şehrin ulaşım sorununu büyük ölçüde çözmüştür.Tekkeköy ilçesin’den ,OMÜ öğrenci  yurtlarına kadar 29 “SAMULAŞ”Treni  ve 43 istasyonu ile hizmet vermekte olan raylı sistem artık kifayetsiz kalıyor.Berlin’de yolcu yoğunluğuna göre,vagon sayısı 8-9 dan 14 e kadar artırılabiliyor…

Başkent Berlin'de,155 Km lik  tramvay hattında 16 yöne sefer yapan eletrikli tren hattının %80'i yer altında bululunuyor. Berlin'de yolcunun yoğun olduğu saatlerde,vagon sayısı  13-14 lere kadar artırılıyor….




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —