“TRAVMADAN ZAFERE” İNKILÂP KİTABEVİ ETİKETİYLE RAFLARDA!

“TRAVMADAN ZAFERE” İNKILÂP KİTABEVİ ETİKETİYLE RAFLARDA!

“TRAVMADAN ZAFERE” İNKILÂP KİTABEVİ ETİKETİYLE RAFLARDA!

Deniz Ülke Arıboğan ve Hadiye Yılmaz Odabaşı’nın birlikte kaleme aldıkları “Travmadan Zafere / Türk Ulusal Kimliğinin Psikopolitik Hikâyesi” Cumhuriyet’in yüzüncü yılında okurla buluştu.

 

Cumhuriyet’i kuran ve modern Türk toplum yapısını inşa eden unsurları disiplinler arası bir değerlendirmeyle ele alan “Travmadan Zafere” başlıklı araştırma-incelem türündeki çalışma, Osmanlı’da çözülen devlet kimliğinden Cumhuriyet’le zafer toplumunun inşasına giden süreci bilimsel bir perspektifle ele alıyor. 

 

Politik psikoloji ile tarihi buluşturmayı ve disiplinler arası bir yaklaşım kurgulamayı amaçlayan bu çalışma, Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin niteliklerine odaklanıyor. Bir cihan imparatorluğunun tebaası olmanın sağladığı yüzlerce yıllık kimliği, özgüveni, saygınlığı kaybeden Osmanlıların geçirdiği ağır travmaya yer verilen yapıtta, Cumhuriyet’le birlikte ulus kimliğinin merkezine zafer anlatısının koyularak ilerlemeci (progresif) karakterin benimsenme nedenleri “travma sonrası büyüme” olgusu çerçevesinde irdeliyor. 

 

Arka Kapak Yazısı

 

Cumhuriyetimizin 100. yılında çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız mirasın, atalarımızca nasıl özenle biriktirildiğinin bir ispatı olarak hazırladık. Onlara Cumhuriyet tarihimizdeki hiçbir şeyin tesadüf olmadığını, olağanüstü bir stratejik akılla, zamanın ruhuna ve eldeki şartlara uygun olarak tasarlandığını göstererek sahip olduklarının değerini bilmelerini istedik. Gerçek bir “yeniden doğuş” sürecinin nasıl bir düşünsel ve eylemsel mücadelenin ürünü olduğunu görmelerini sağlamaya uğraştık. Anlamsız hamasetin ve maksatlı eleştirinin yerine uygulamaların nedenlerini, hangi psikolojik şartlarda ortaya çıktığını, neyi amaçladığını bulmayı hedefledik. Bunu yaparken de daha önce izlenmemiş bir yoldan giderek politik psikoloji ile tarihi buluşturmaya, disiplinler arası bir yaklaşım kurgulamaya çalıştık. 

 

 

 

Hatırladıklarımız ve unuttuklarımızla bizi biz yapan bir geçmişe sahibiz. Kuşkusuz bugünden bakıldığında geçmişimizin farklı safhalarını farklı gözlüklerden görebilme imkânımız var. 

Bu kitap ise yaklaşık yüz yıl önce çok daha zor koşullarda başarılmış olanlara dair bir tür kolektif hatırlama ve hatırlatma girişimidir. 

Çünkü bizler bir yas topluluğunun değil bir zafer toplumunun fertleriyiz. Geçmiş, onu olumsuz hatırlamak isteyenler için çürütücü bir taş mezarlık; geleceği inşa etmek isteyenler içinse güzel anılarla, selvi ağaçlarıyla, güllerle, karanfillerle dolu bir ebedi istirahat yeridir. Yılmadan, usanmadan zaferimizi perçinlemeli, kurucu değerlerimizi sahiplenmeliyiz.

 

Künye

Tür: Araştırma-İnceleme

Yayın Direktörü: Mehmet Bozkurt

Editör: Gökçe Şenoğlu

Kapak Tasarım: Emir Tali

Sayfa Tasarım: Beyzanur Karabulut Koç



Sandıklı Belediyesi’nden Diş Hekimlerine Anlamlı Ziyaret
Başkan Topaloğlu öğretmenlerle yemekte bir araya geldi
GÜMÜŞHANE’DE ULAŞIM DEVRİMİ: TÜRKİYE KART DÖNEMİ BAŞLIYOR!
Büyükşehir’den çiftçilere destek
Şuhut’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlandı
Şehit Hüseyin Özdemir Hayır Yemeği ve Mevlitle Anıldı
Kepez’den engelleri kaldıran hizmet
Belediye Başkanı Arı’dan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı
169 mahalle yolu ulaşıma açıldı
Büyükşehir'den Sağanak Yağışa Karşı Tam Kadro Müdahale
“Kalpler Üşürse” Tiyatro Oyunu Büyük Beğeni Topladı
Manisalı Kadınlar Adım Adım Salihli’yi Gezdi
Büyükşehir’den öğretmenlere özel Eğitim Atölyeleri
Başkan Arı, TOKİ 5. Etap Sakinleriyle Bir Araya Geldi
KAFUM’da Edebiyat ve Sanat Dolu Bir Hafta Sonu