ICA Events tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, bugün 46. kez TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Dünyadaki beş büyük yapı fuarından biri olan ve yeni iş birliklerinin kurulmasında büyük role sahip, bölgenin en güçlü iş birliği platformu Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 700 milyon Euro’luk iş hacmi hedefiyle düzenleniyor. Fuarın ilk gününde sektörde dijitalleşmeye vurgu yapıldı.
Güçlü küresel ağını inşaat sektörüne aktararak yeni iş olanakları, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratmayı hedefleyen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, bugün TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Her yıl düzenlediği “VIP Alım Heyeti Programı” ile bu yıl 70’ten fazla ülkeden 400’ün üzerinde yabancı satın almacıya dört gün boyunca ev sahipliği yapacak fuara, 10.000’den fazla uluslararası profesyonel alıcı ve 55 bin ziyaretçi bekleniyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya ve Polonya’nın pavilyon olarak yer aldığı, 700 milyon Euro’luk iş hacmi hedefiyle düzenlenen fuar; İtalya, Almanya, Rusya, Litvanya, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Polonya, Avusturya ve Çin’den katılımcıları ağırlıyor.
Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, “Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul bugün 46. kez kapılarını açtı. Çok heyecanlı ve gururluyuz. 700 milyon Euro’luk iş hacmi hedefiyle düzenlediğimiz fuarın bu yıl da hem ülke ekonomisine hem de inşaat sektörüne yönelik yüzde 4,5-5,0 aralığında büyüme beklentisineönemli katkılar sunacağına yürekten inanıyoruz. Katılımcılarımıza sunduğumuz benzersiz ihracat olanaklarının yanı sıra yeni iş olanakları, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratıyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Yapı Sektörünün Gündemi Dijitalleşme
Etki alanı ile Türkiye sınırlarını aşan, Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan alıcıları cezbeden Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da, dört gün boyunca toplam 25 etkinlikte 50’den fazla konuşmacı eşliğinde mimarlık, tasarımda inovatif yaklaşımlar ve yapay zeka, sürdürülebilirlik ve yapı malzemeleri konuları ele alınacak.
Fuarın ilk günü 17 Nisan’da “Kutunun Dışında” teması ile inşaat sektörüne dair sıra dışı fikirler ve yenilikçi malzemeler gündeme taşındı. “Yapıda Malzeme Devrimi: Yaratıcı Devrimler ve Yenilikçi Ürünler” konulu oturumda konuşan İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Aracı, “İnşaatta değişim süreci hızlandı. Üretim ve tüm süreçlerde etkili. Ürün tarafında inovasyon çalışmaları yapılıyor, firmalar için katma değer yaratıyor. Bu süreçte sürdürülebilir olunması önem taşıyor. Dijitalleşme çok önemli. Hataları minimize ediyor ve iş süreçlerini kısaltıyor.” açıklamasında bulunurken İKSD Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Yakar, dijitalleşme ve yapıcı inovasyon uygulamalarından örnekler vererek “Sektörümüz AB yoğun ihracat yapan bir sektör. 1 Ocak 2026 tarihine kadar yaşanan geçiş döneminde dernek olarak hedefimiz; yeşil mutabakat, sınırda karbon düzenleme mekanizmasının irdelenmesi. Çok zorlu bir süreç ama fırsata çevirmek gerek. Firmaların bünyesinde yeni departman kurması gerekebilecek. Dernek üyeleri ve sektör paydaşları ile ihracatçı birlikleri arasında köprü olmaya ve bilgi akışına yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
Fuarda, 18 Nisan’da “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” teması ile tasarımın evrimi, teknoloji ve yapay zeka ile ilgili yenilikler ele alınacak. 19 Nisan’da “Yeşilin Ötesinde” oturumu ile çevre dostu uygulamalar, topluma duyarlı projeler, net sıfır hedefli uygulamalar, karbon ayak izini azaltan malzemeler ve sürdürülebilir mimari çözümler gündeme gelecek. 20 Nisan’da “Mimari İletişimin DNA’sı” söyleşilerinde yapı sektöründe iletişim ve pazarlama alanlarına odaklanılarak, sosyal medyada mimarlara ulaşmanın kodları, yeni dünya düzeninde işverenlerle kontakt kurmanın ipuçları ve piyasadaki rekabet stratejileri gibi dikkat çeken başlıklar ele alınacak.
Yapı Fuarı’nın 6’ıncı yılına giren etkinliği Yapı Master Class’ta ziyaretçilere mimarlar eşliğinde etkileşimli bir fuar deneyimi sunulacak. Sektöre ezber bozan fikirler sunan Start-up’lar, Yapı Tech Garage’da inovatif ürünlerini sergileme fırsatı bulacaklar. Yapı Fuarı’nın klasiklerinden biri haline gelen Altın Mıknatıs "Stant Tasarımı Ödülleri" ile markalar ve ürünlerini sürdürülebilir ve yenilikçi bir şekilde tanıtan katılımcılar ödüllendirilecek.
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’a Özel İskele-Kalıp Salonu!
Fuarda bu yıl, katılımcı firmaların etkileşimini artırmak için İKSD ve ICA Build Fuarcılık A.Ş. iş birliğiyle, İskele Kalıp firmalarına özel bir salon oluşturuldu.. İskele-Kalıp Sanayicileri Derneği üye firmalarının da yer aldığı bu özel salonda, katılımcılar ürünlerini sergileme ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı bulacak. Formun Üstü
Fuar deneyiminizi zenginleştirmek, sektöre yön veren mimar ve uzmanlar ile tanışmak, bilgi ve ilham almak için davetlisiniz! Fuar programını takviminize şimdiden kaydedin.